MUP RS-a pozvao Emira Suljagića na saslušanje zbog navodnog “izazivanja mržnje”

Policija entiteta Republike Srpske pozvala je direktora Memorijalnog centra Srebrenica, Emira Suljagića, na saslušanje u svojstvu osumnjičenog zbog navodnog “ugrožavanja sigurnosti”.

Suljagić je ovu vijest objavio na Twitteru, ističući da ga policija tretira nepravedno i bez zakonitog postupka.

“Ovako postupa prema meni @SNSDDodik policija. Sutra moram u Zvornik na ispitivanje za ‘ugrožavanje sigurnosti’. Ovako policija bosanskih Srba tretira nesrbe: kao untermensch, bez prava i zakonitog postupka. Ne poznajem ni svog tužitelja. U međuvremenu, pripadnici ove policijske stanice maltretiraju mene i ostale uposlenike Memorijalnog centra Srebrenica, vodeći neslužbene istrage protiv nas”, napisao je Suljagić.

Suljagić je također podijelio poziv MUP-a RS-a, u kojem se zahtijeva da se javi u policijsku stanicu Srebrenica radi ispitivanja zbog krivičnog djela “ugrožavanje sigurnosti”.

Podsjećamo, Suljagić je već ranije bio pozvan na saslušanje u Tužilaštvo BiH zbog navodnog raspirivanja “međunacionalne mržnje” na dan usvajanja Rezolucije o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici. Tada je izjavio da tužilaštvo pokušava ušutkati one koji se zalažu za očuvanje sjećanja na genocid i da je riječ o namjernom iskrivljavanju historijske istine.

“Ovaj eklatantan napad na naše napore da se sjećamo i odamo počast žrtvama nije samo napad na našu slobodu govora već i namjerno iskrivljavanje historijske istine”, kazao je Suljagić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79