Zahiragić: Uvođenje restrikcija za nevakcinisane je grubi nasrtaj na ljudska prava i slobode

Nakon što je ministar zdravstva u Kantonu Sarajevu Haris Vranić najavio da će restrikcije za nevakcinisane definitivno biti uvedene i da prema onima koji pružaju otpor neće biti suosjećanja, zastupnik u Skupštini kantona Haris Zahiragić reagovao je na njegove izjave.

Zahiragiću je posebno zasmetala Vranićeva izjava da “neće imati sentimenta za one koji pružaju otpor” nazvavši to nasrtajem na temeljna ljudska prava i slobode.

“Ovakva faraonska izjava, posebno od strane ministara zdravstva na temu vakcinacije, bi u svakom demokratskom društvu bila dovoljna za ostavku! Nažalost, mi još uvijek nismo takvo društvo jer Vranić i nakon skandaloznog tajnog vakcinisanja Vlade KS u zgradi Vlade (dok su stariji čekali u redovima na +40) i to Pfizerovim vakcinama (kojih nije bilo za onkološke pacijente), ali i svih ranijih skandala – poput onoga sa viskijem u Hitnoj pomoći – kao i svih pogrešnih izjava, on i dalje ostaje na mjestu ministra”, rekao je Zahiragić.

On trenutnoj vlasti zamjera to što nisu nabavili vakcine protiv koronavirusa, te činjenicu da su se ministri vakcinisali u svojim kabinetima, ali kako on navodi i “pojedini načelnici, direktori i drugi članovi vladajućih stranaka”.

“Bahatost vlasti u Kantonu Sarajevo prešla je svaku mjeru zdravog ukusa”, naglašava Zahiragić.

Na kraju on zaključuje da Vraniću i vlastima sve ono što su do sada uradili nije bilo dovoljno bahato, pa su najavili u restrikcije za nevakcinisane.

“Nakon svega, kao da to sve nije dovoljno, počeli su najavljivati da će radnicima koji rade u javnom sektoru u KS dolazak na posao usloviti vakcinacijom, kao i druge represivne mjere. Kap koja je prelila čašu mog strpljenja je izjava Vranića. Halo!? Put kojim je Vlada KS krenula, put bahatosti, privilegija, otimanja vakcina onkološkim pacijentima, ali i sada najavljeni put grubog zadiranje u temeljna ljudska prava i slobode, put je koji će zasigurno ‘Trojku’ odvesti u politički ambis. Međutim, na putu za taj ambis nećete sa sobom pokupiti ljudska prava i slobode, nećete, to vam čvrsto obećavam”, rekao je on.

Činjenica je da je u mnogim evropskim zemljama na razne načine regulisano kretanje nevakcinisanih, a na način da ljudska prava ne budu ugrožena.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79