Zahtjev za sprječavanje promjene naziva ulica u Srebrenici upućen ambasadorima

Probosanske stranke, udruženja iz Srebrenice i potpredsjednik Republike Srpske, Ćamil Duraković, zajedno su poslali pismo ambasadorima u Bosni i Hercegovini, zbog najavljene promjene naziva ulica u Srebrenici. U pismu se ističe apel međunarodnoj zajednici da intervenira kako bi spriječila planiranu promjenu naziva ulica, zakazanu za sjednicu Skupštine opštine Srebrenica u ponedjeljak.

Skupština opštine Srebrenica zakazala je tematsku sjednicu za 15. april 2024. godine, na kojoj će se raspravljati o izmjeni naziva ulica. Predsjednik Skupštine, Salko Tursunović, prethodno je izjavio da neće podržati dnevni red sjednice ako ne uključi prijedloge mladih za izmjene naziva ulica, koji su izrađeni kao odgovor na ranije prijedloge Komisije za izmjenu naziva ulica.

U pismu se ističe da bi promjena naziva ulica u Srebrenici, posebno s obzirom na historijske okolnosti, mogla biti shvaćena kao nastavak etničkog čišćenja i brisanja antifašističkih vrijednosti.

Pismo, poslano ambasadorima nekoliko zemalja, predstavlja posljednji apel međunarodnoj zajednici da reagira i spriječi donošenje odluka koje bi mogle podijeliti lokalnu zajednicu i negirati historijke činjenice.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79