Zajednice srpskih opština na Kosovu neće biti isto što i Republika Srpska

 

Izvjestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola von Cramon izjavila je da će ona strana koja u pregovorima Beograda i Prištine odbije francusko-njemački sporazum biti međunarodno izolovana.

Njemačka političarka je rekla da će strana koja odbije sporazum biti okrivljena za neuspjeh i dodala da to dobro znaju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti.

“To bi moglo dovesti do pogoršanja odnosa sa Evropskom unijom i zaustavljanja nekih važnih procesa”, rekla je von Cramon.

Ona je dodala i da dvojica lidera treba da iskoriste veliku političku podršku koju imaju u Briselu da bi postigli kompromis.

Govoreći o pitanju formiranja ZSO (Zajednice srpskih opština), ona je rekla da sada ima ljudi koji kažu da se ZSO ne može prihvatiti na Kosovu jer će to biti druga Republika Srpska.

“To nije nužno slučaj. U svijetu postoji mnogo modela autonomije. Republika Srpska je jedna verzija, ali niko ne predlaže istu stvar na Kosovu”, navela je von Cramon, dodajući da “pokušaji da se ZSO opiše kao druga RS ometaju napore da se riješi ovaj ozbiljan problem.”

Ona je navela da je principijelan stav EU da treba sprovesti sve ranije potpisane sporazume, uključujući i o ZSO.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79