Zajednička izjava britanskih ambasadora u BiH i CG: U Srebrenici se desio genocid

Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje jasno u svom dugogodišnjem stavu da je ono što se desilo u Srebrenici bio genocid.

Objavili su to danas ambasadori Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Matthew Field, i u Crnoj Gori Karen Maddocks.

– To su činjenice utvrđene pred dva međunarodna suda na osnovu brojnih dokaza. Naprijed možemo ići samo uz priznavanje i poštovanje prošlosti – poručili su Field i Maddocks u zajedničkoj izjavi.

Podsjećamo, ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava u Vladi Crne Gore Vladimir Leposavić relativizovao je na sjednici Skupštine Crne Gore 26. marta odluku Međunarodnog suda pravde u Hagu o genocidu u Srebrenici.

Naveo je da je ona bazirana na stavu Haškog tribunala koji je, kako je rekao, kompromitovan jer je prikrio dokaze o zločinima nad Srbima na Kosovu.

– Spreman sam da priznam da je učinjen zločin kada se to nedvosmisleno utvrdi. Svakako neću sporiti pravnu važnost odluka međunarodnih tijela, niti ću sporiti pravo Bošnjaka i Muslimana da u srcima ovaj zločin doživljavaju kao trajnu patnju i tragediju – kazao je između ostalog Leposavić 26. marta u Skupštini odgovarajući na poslaničko pitanje Andrije Nikolića (DPS).

Dodao je da je spreman da se pokloni svim žrtvama, a naročito žrtvama Srebrenice “jer su to žrtve mojih prijatelja i sugrađana i to i ovom prilikom činim”.

  Uprkos velikoj akciji prikupljanja pomoći Mensura je izgubila bitku za život

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79