Zajednički interesi SAD-a i BiH: Ambasada otkriva ključne prioritete

Zajednički interesi SAD-a i BiH: Ambasada otkriva ključne prioritete


Američka ambasada u Bosni i Hercegovini nedavno je na platformi X objavila listu zajedničkih interesa između Sjedinjenih Američkih Država i građana BiH.

Na vrhu liste nalazi se teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine.

Ambasada je istakla da su mir i stabilnost u BiH, efikasna i odgovorna vlast koja djeluje u korist svih građana, također visoko rangirani među zajedničkim interesima.

“Jaka demokratija, gdje su osnovna prava i slobode zaštićeni, kao i prosperitetna ekonomija koja potiče preduzetništvo i otvara nova radna mjesta za mlade, važni su ciljevi koje dijele SAD i građani BiH”

Jačanje vladavine prava, borba protiv korupcije, te integracija BiH u Evropsku uniju, navedeni su kao ključni prioriteti.

Također, snažne državne institucije s kapacitetom i resursima za sigurnu euroatlantsku budućnost BiH, poštovanje prema civilnim žrtvama rata iz perioda 1992.-1995., okončanje politika podjele, te energetska nezavisnost i pouzdani izvori čiste energije, su od posebnog značaja.

Sjedinjene Američke Države ostaju strateški partner i dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine na njenom putu ka sigurnoj budućnosti, zaključili su iz Ambasade SAD.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija