Zajedničko obraćanje advokata: Ifet Feraget obmanjuje javnost i ne govori istinu

Advokati u predmetu Zijad Mutap su izdali zajedničko saopštenje u kojem su se izjasnili o ovom predmetu te iznijeli niz teških optužbi na račun advokata porodice Memić Ifeta Ferageta. Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti.

“Imajući u vidu kontinuirane pritiske koje netačnim, zlonamjernim, pravno i advokatsko neprihvatljivim medijskim istupima čini punomoćnik porodice oštećenih advokat Ifet Feraget, koji je u konkretnom predmetu autor krivične prijave protiv naših klijenata, osjećamo obavezu da se obratimo javnosti.

Taj kontinuirani pritisak je doživio neviđenu kulminaciju njegovim istupom u medijima objavljenim na portalu “Dnevni avaz” dana 18.07.2021.godine i u printanom izdanju Dnevnog avaza od 19.07.2021.godine, koji istup ima očiglednu namjeru da se izvrši pritisak na Sud BiH kako bi optužnica protiv naših klijenata bila potvrđena, dovodeći u vezu vanraspravno krivično vijeće Suda BiH koje je odbilo prijedlog za produženje pritvora našim klijentima sa mafijom, odnosno da djeluju po nalogu mafije.

Temeljem člana 50. ZKP BIH smo obavezni reagovati, a u cilju zaštite interesa naših klijenata i objektivnog informiranja javnosti”, stoji u zajedničkom saopćenju grupe advokata.

Pravni zastupnici osumnjičenih u postupku pred Sudom BiH, Selman i Sead Zijadić, Ermin Gačanović, Goran Dragović, Edin Šećerbegović, Nina Kisić i Kadrija Kolić ističu da se “kontinuirani pritisak, koje generiše netačnim komentarima i stavovima advokat Ifet Feraget, koji određeni, međusobno politički povezani mediji, vrše na Sud BiH u ovom predmetu je neviđen u istoriji pravosuđa”.

“Naši klijenti su podvrgnuti medijskom suđenju, a samim objavljivanjem netačnih informacija i iskrivljivanja stvarnosti, pokušava se izvršiti neprimjeren pritisak na sudije Suda BiH spočitavajući im vezu sa mafijom, čije sudije čine nužni dio javnosti.

Ovakvim postupcima kojima se iznose lažni navodi dovodi se u pitanje prezumpcije nevinosti naših branjenika, kreira prezumpcija krivnje, te se pokušava izvršiti prtisak na Sud BiH u poziciju da rulja prijeti “možda ne mirnim” protestima, da se vještački kreiraju pritvorski razlozi (posebno uznemirenje javnosti).

Mi kao branioci u predmetu Zijad Mutap et al smo konačno u prilici da se informisano izjasnimo o ovom predmetu, jer smo konačno zaprimili dokaze na kojima Tužilaštvo BIH bazira svoj slučaj.

Nažalost, moramo reći da smo kao advokati bili obradovani, ali kao građani BiH zgroženi stepenom zloupotreba od strane postupajućeg tužioca, pokušajima da netačno, zlonamjerno, kršeći elementarna krivično pravna načela konstruiše optužnicu protiv naših klijenata, koja optužnica ne zadovoljava ni minimum krivično-pravnih standarda da bi bila potvrđena od strane suda.

Naši klijenti su pritvarani i nad njima je provođen medijski linč, protiv njih je podignuta Optužnica, a to sve u situaciji gdje u dokazima ne postoji između ostalog ni naznaka načina stradanja Dženana Memića i Alise Ramić, barem ne ona koja se razlikuje od Zapisnika o saslušanju Ljube Seferovića i drugih svjedoka koji su u ranijoj fazi postupka potvrdili da se u konkretnom slučaju radi o saobraćajnoj nezgodi pred Kantonalnim tužilaštvom u Sarajevu. Optužnica koju je podiglo Tužialštvo BiH polazi od pretpostavke da se radi o nepoznatom načinu stradanja od strane nepoznatih počinilaca, iz nepoznatih razloga. Radi se o pokušaju konstrukcije, izuzetno nevještom, koji je pravni besmisao.

Naši branjenici se terete da su nekom nepoznatom (ili više njih, ni to nije jasno) pomagali, koji je na nepoznat način, nešto uradio, i to nešto je dovelo do stradanja Dženana Memića. Iz dokaza ne proizilazi ništa drugo osim da su optuženi policajci časno radili svoj posao, kojima je jedini cilj bio rasvjetljavanje događaja provjeravajući sve informacije, koje je, između ostalih i punomoćnik oštećenih dostavljao, koje informacije punomoćnik oštećenih lažno interpretira već dugi niz godina i koristeći ih u javnosti kao u prilogu argument za besmislene pravne stavova. Nesporna je činjenica da je Alisa Ramić povrijeđena i da se ne sjeća, te da se nije ni sjećala nikada (takav oblik povreda i amnezije usljed saobraćajnih nezgoda itekako poznaje sudska praksa, posebno kod ljudi koji imaju epilepsiju i piju jake antiepileptike), da je Zijad Mutap postupao kao normalan otac i pokušavao (bez politizacije) saznati ko mu je povrijedio dijete, Barić Josip je postupao strogo u skladu sa policijskim načelima kao obični policajac i o svim činjenicama i podacima koje je dobio sastavljao službene zabilješke, i informacije iz te službene zabilješke kasnije su sve provjerene i potvrđene ili eliminisane sa više izvora, te da je Muamer Ožegović bio jedan od osoba koje su imali pristup snimcima kamera na hotelu udaljenom stotine metara od mjesta događaja.

U principu, Tužilaštvo BiH nastupa sa pozicije da bi imalo dokaze da se nešto nije desilo, ali pošto se desilo sad tih dokaza nema (mada nema dokaza da je npr.krv na majici Alise Ramić bilo čija osim njena, niti da može dovesti do rasvjetljavanju bilo koje odlučne činjenice). Naravno, Tužilaštvo BiH ne kaže da to nije način kako se nešto dokazuje na Sudu BIH.

Često se advokat Ifet Feraget poziva na tzv. Priebov izvještaj. Za razliku od njega, mi smo Izvještaj stručnjaka o pitanjima vladavine prava u Bosni i Hercegovini Brisel, 05.12.2019. godine, zaista pročitali i sa žaljenjem konstatujemo da Ifet Feraget lažno interpretira isti Izvještaj, jer se u Priebovom izvještaju ovaj predmet ne spominje. Ali, kao da se spominje, pa ćemo citatom iz tog izvještaja i završiti ovo obraćanje: Par.49. “Možda najozbiljniji problem koji je uočen je podložnost tužilaca neprimjerenom uticaju i nedostatak lične nezavisnosti. Pretjeran nivo hijerarhije u strukturama, odsustvo bilo kakve adekvatne zaštite nezavisnosti i sistema odgovornosti su vrijedni pomena. Primijećeno je uplitanje u tekuće predmete, pritisci, prijetnje i zastrašivanje tužilaca, ali i sudija, što predstavlja razlog za ozbiljnu zabrinutost.”

Dovođenje vanraspravnog krivičnog vijeća Suda BiH koje je odbilo prijedlog za produženje pritvora našim branjenicma i u kontekstu mafije je pokušaj pritiska na Sud BiH da potvrdi optužnicu koja ne sadrži ni minimum krivičnopravnih standarda da bi kao takva bila potvrđena.

Advokat Ifer Ferget se hvata mafije i pokušava da je dovede u vezu sa ovim predmetom. Prije svega treba da javnosti objasni iz kojih izvora i u čijem interesu su obećavane hiljadarke vodećem ekspertu za sigurnost saobraćaja na području Balkana da sastavi nalaz kojim bi potvrdio da se u konkretnom predmetu ne radi o saobraćajnoj nesereći (nadamo se da će ovaj predmet u vezi ove činjenice koji stoji u ladici Tužilaštva BiH biti prioritet u rasvjetljavanju).

Upravo radi uplitanja u tekuće predmete, pritisaka, prijetnji i zastrašivanja sudija i dajemo ovo saopštenje. Kao učesnicima u postupku, obaveza nam je da štitimo integritet i povjerenje pravosudnih institucija, kako to i nalaže Kodeks advokatske etike, a ne da proizvoljno biramo nosioce pravosudnih funkcija i istražitelje po imenu i prezimenu, i nikako da veličamo njihova imena samo radi publiciteta ili da argumente drugih advokata u sudnici nazivamo nečasnim, kako to kontinuirano čini pravni zastupnik porodice Memić”, navodi se u zajedničkom obraćanju advokata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79