Zakon o imovini RS-a objavljen u Službenom glasniku; Tabaković tvrdi: Za očekivati je da Ustavni sud BiH zakon stavi van snage

U Službenom glasniku RS-a objavljen je Zakon o nepokretnoj imovini RS-a, što je svojevrstan nasrtaj na državnu imovinu, njeno prisvajanje. Alija Tabaković, delegat u Vijeću naroda RS-a kaže kako su apelacije na zakon pripremljene.

  • Nakon što je zakon stupio na snagu mi kao Klub Bošnjaka više nemamo bilo kakve mogućnosti da reagujemo kada je riječ o ovom zakonu. Jedina mogućnost je da ovlašteni podnosioci upute apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

Ono što znam je da su iz pravnog tima Stranke demokratske akcije već pripremili apelaciju da se Klub zastupnika u Parlamentu BiH obrati Ustavnom sudu BiH, ali i da su iz kabineta članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i Denisa Bećirovića već pripremili apelaciju, piše Faktor.

Imajući u vidu ranije odluke Ustavnog suda BiH za očekivati je da će Ustavni sud vrlo brzo donijeti odluku i navedeni zakon staviti van snage. Time bi se jasno poslala poruka vlastima entiteta RS da prestanu sa nasrtajima na državu – kazao je Tabaković.

Prema Ustavu Bosne i Hercegovine, apelaciju može podnijeti član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Vijeća ministara, predsjedavajući ili njegov zamjenik bilo kojeg doma Parlamentarne skupštine, jedna četvrtina članova/delegata bilo kojeg doma Parlamentarne skupštine ili jedna četvrtina članova bilo kojeg doma zakonodavnog organa jednog entiteta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79