Zakon o imovini RS-a objavljen u Službenom glasniku; Tabaković tvrdi: Za očekivati je da Ustavni sud BiH zakon stavi van snage

Zakon o imovini RS-a objavljen u Službenom glasniku; Tabaković tvrdi: Za očekivati je da Ustavni sud BiH zakon stavi van snage


U Službenom glasniku RS-a objavljen je Zakon o nepokretnoj imovini RS-a, što je svojevrstan nasrtaj na državnu imovinu, njeno prisvajanje. Alija Tabaković, delegat u Vijeću naroda RS-a kaže kako su apelacije na zakon pripremljene.

  • Nakon što je zakon stupio na snagu mi kao Klub Bošnjaka više nemamo bilo kakve mogućnosti da reagujemo kada je riječ o ovom zakonu. Jedina mogućnost je da ovlašteni podnosioci upute apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

Ono što znam je da su iz pravnog tima Stranke demokratske akcije već pripremili apelaciju da se Klub zastupnika u Parlamentu BiH obrati Ustavnom sudu BiH, ali i da su iz kabineta članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i Denisa Bećirovića već pripremili apelaciju, piše Faktor.

Imajući u vidu ranije odluke Ustavnog suda BiH za očekivati je da će Ustavni sud vrlo brzo donijeti odluku i navedeni zakon staviti van snage. Time bi se jasno poslala poruka vlastima entiteta RS da prestanu sa nasrtajima na državu – kazao je Tabaković.

Prema Ustavu Bosne i Hercegovine, apelaciju može podnijeti član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Vijeća ministara, predsjedavajući ili njegov zamjenik bilo kojeg doma Parlamentarne skupštine, jedna četvrtina članova/delegata bilo kojeg doma Parlamentarne skupštine ili jedna četvrtina članova bilo kojeg doma zakonodavnog organa jednog entiteta.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija