Ogrešević: Konaković i Hurtić šute dok traje hajka na Bošnjake, IZ, reisa…

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević reagovao je večeras na svom Facebook profilu nakon novih napada na Bošnjake, imame, džamije i reisa Kavazovića.

Ogrešević je optužio ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića, ministra za ljudska prava i izbjeglice Sevlida Hurtića i državnog ministra prometa i komunikacija Edina Fortu zbog šutnje.

Njegov post prenosimo u cjelosti.

“Dok traje hajka na Bošnjake i njihove vjerske institucije, a sveštenici pjevaju: “Sprem’te se, sprem’te, četnici”, ministri Hurtić, Konaković i Forto šute.

U Prijedoru, gradu u kojem su nakon Srebrenice počinjeni najveći zločini nad Bošnjacima, lokalne vlasti proganjaju i isljeđuju Amira ef. Mahića i druge Bošnjake.

U Neumu je na udaru lokalnih vlasti novoizgrađena džamija, kojoj prijete i rušenjem.

Milorad Dodik danima ne bira riječi prilikom brutalnih napada na Bošnjake, Islamsku zajednicu u BiH i reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića.

Očigledno da je na sceni organizirana hajka na Bošnjake i njihove vjerske institucije, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u regionu.

Dovoljno je pogledati samo video, koji za to vrijeme kruži internetom, a na kojem se čuje sveštenik Srpske pravoslavne crkve kako dijaspori pjeva čuvenu četničku himnu “Sprem’te se, sprem’te, četnici”, uz stihove poput „bacajte bombe, četnici“.

Ovakve fašističke skupove i poruke niko nije osudio, a kamoli procesuirao! Ali jeste ef. Mahića i druge žrtve, koji se sada samo pitaju ko je sljedeći? Šta je sljedeće?

Je li ovo to novo ozračje koje je najavljeno kada se formirala državna vlast?

Ovako se ne vodi međunacionalni, međuetnički, međuvjerski ili bilo koji drugi dijalog. Prvi koji je morao reagirati i stati u zaštitu ef. Mahića je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić, koji je za sebe kazao da nije „Dodikov Bošnjak iz RS-a“.

Nažalost, samo naivne je iznenadio izostanak reakcije Hurtića na progon ef. Mahića i Dodikove uvrede. Posebno nas u NES-u koji smo izašli iz pregovora o učešću u državnoj vlasti upravo zbog ovakvih kontinuranih napada na državu i ponižavanja Bošnjaka. Zabrinjava i šutnja Dine Konakovića i Edina Forte, koji s Dodikom čine državnu vlast i koji su odgovorni za Bošnjake i u RS-u i u Neumu.

Ako i ovaj put izostane adekvatna reakcija, trebamo li se zaista zapitati hoće li to Bošnjaci morati kriti da su muslimani?

Hoće li morati krišom i pognute glave ići u džamije?

Hoće li se to morati uskoro izvinjavati i za zločine koji su nad njima počinjeni?

Je li to cijena koju Bošnjaci moraju platiti kako bi se ispunila želja nekolicine pojedinaca da zasjednu u ministarsku stolicu i budu dio državne vlasti?”, napisao je Ogrešević.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79