Na Bunskim kanalima neće biti mini hidroelektrana

Nakon gotovo devet godina borbe, čini se da će ekološke udruge ostvariti svoj cilj. Kako sada stvari stoje, na ovom mjestu neće doći do izgradnje dvije mini hidroelektrane

Ekološka udruženja iz Mostara od 2014.godine, bore se za očuvanje Bunskih kanala kao zaštićenog spomenika prirode. Podršku su im pružila brojna udruženja iz zemlje i regije, svjetski aktivisti, čak i pojedini političari. Svoju borbu priveli su kraju.

Nakon gotovo devet godina borbe, čini se da će ekološke udruge ostvariti svoj cilj. Kako sada stvari stoje, na ovom mjestu neće doći do izgradnje dvije mini hidroelektrane, javlja BHRT.

A prvotno do izdavanja dozvola i koncesije za izgradnju mini hidroelektrana nije ni trebalo doći budući da su Bunski kanali zaštićeni spomenik prirode. U višegodišnjoj borbi su se mještanima Bune i aktivistima pridružili i brojni mostarski vijećnici, te su krajem prošle godine iz Prostornog plana izbrisali Bunske kanale.

Ostalo je još da Vlada Hercegovačko-neretvanske županije poništi koncesijski ugovor.

– Valjda će novi zastupnici uspjeti da ponište tu koncesiju za sva vremena. Tako da nećemo više strahovati za naše kuće, naše živote, a pogotovo za prirodu, poručuje Miroslav Barišić iz pokreta “Stop izgradnji mHe na Buni”.

– Odlaskom Vesne Šunjić koja je bila gradska vijećnica, a sada zastupnica u Skupštini HNK je također poslala inicijativu za konačno brisanje i raskidanje te koncesije koja je zadnji završni korak. Odgovor od nadležnog ministarstva i ministra Donke Jovića je bio da će se taj prijedlog razmatrati sa svim ostalim koncesijama koje će se desiti u ovoj godini, kaže Silvio Bubalo, vijećnik u Gradskom vijeću (HRS).

Uprkos zaključku Skupštine HNK od prije godinu dana da se nakon brisanja iz Prostornog plana mora i raskinuti koncesijski ugovor, iz resornog ministarstva su se očitovali kratkim saopćenjem.

– Obavještavamo vas da ovaj organ postupa po zakonom propisanim procedurama i da će po prijemu zvaničnih akata pristupiti razmatranje predmetne problematike, kaže Donko Jović, kantonalni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

– Mi dok ne vidimo to crno na bijelo apsolutno nemamo i nećemo da vjerujemo u te neke špekulacije. Kad to iziđe službeno onda ćemo pozdraviti tu odluku, poručuje Oliver Arapović iz Eko-udruge “Majski cvijet”.

Za sada se ne zna kada će Vlada raskinuti koncesijski ugovor. Inače, investitor Hercegovina građevinsko zanatstvo d.o.o. Mostar ima još samo koncesijski ugovor jer je sve druge dozvole i suglasnosti izgubio.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79