Zakon o majci bi podstakao rađanje

Zakon o majci bi podstakao rađanje


Analiza stanja stanovništva u Bosni i Hercegovini otkriva zabrinjavajuće demografske trendove, uključujući visoku emigraciju, negativan prirodni priraštaj, starenje stanovništva i velike socio-ekonomske nejednakosti.

Granica rađanja se pomjera, ali glavni problem leži u odlukama koje podržavaju smanjenje stope fertiliteta. Uslovi života, nedostatak podrške i socio-ekonomske poteškoće utječu na odluke o rađanju, smanjujući stopu fertiliteta.

Republičko udruženje višečlanih porodica predlaže donošenje zakona o majci koji bi prepoznao svako dijete od rođenja do 18 godina. Predloženi zakon bi majkama, bez obzira na zaposlenje, omogućio određene benefite, čime bi se pružila podrška svakom djetetu i porodici.

Miladin Gotovac, predsjednik Republičkog udruženja višečlanih porodica, naglašava da bi ova mjera značajno utjecala na zaustavljanje odliva stanovništva te pružila vidljive i brze rezultate.

Ministarka porodice, omladine i sporta RS, Selma Čabrić, istakla je da Ministarstvo već sprovodi mjere podrške porodicama s četvoro i više djece, trudnicama, porodiljama te roditeljima sa troje djece. Besplatni udžbenici, zdravstvena zaštita, pomoć novorođenčadi i druge mjere već su uvedene kako bi podržale roditelje.

Uprkos postojećim mjerama, demografski izazovi u BiH ostaju ozbiljan problem, a sveobuhvatan pristup podršci porodicama i podsticanju rađanja postaje ključan za rješavanje ovog pitanja.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija