Zakon za sve nije isti: “Čegar je odmah morao na suspenziju ali Munjić ne mora”

Ramo Isak dezavuira Tužiteljstvo BiH odbijajući pokrenut proceduru obvezujućeg suspenzije v.d.direktora FUP Vahidin Munjića i komandanta specijalne jedinice Mustafe Selmanovića.

Ramo Isak poznat u javnosti po organizaciji paradnog dočeka pol.službenika osumnjičenih za koruptivna djela, srlja u krivični progon uporno odbijajući pokrenut suspenziju Munjića a potom i ostalih osumnjičenih policajaca u predmetu Crna kravata 2. (Black tie 2)

Isak,naime svjesno dezavuira Tužiteljstvo BiH pozivajući se da navodno ne postoji obaveza suspenzije Munjića i ekipe jer za djela za koja se terete nije propisana kazna zatvora duža od 5 godina.

Tužilaštvo obavijestio FUP da se protiv v.d. direktora i šefa komandira vodi istraga

Zanimljivo je da se takvo tumačenje nije promijenilo kad je trebalo suspendirati Glavnog inspektora FUP-a, Zorana Čegara koji je suspendovan radi otvorene istrage za nasilnički ponašanje za koja također nije propisana kazna veća od 5 godina.

Čegar je radi, isključivo verbalnih uvreda, koje naravno ne opravdavao već dvije godine pod suspenzijom što govori o razmjeri Isakovih dvostrukih mjerila. Što je jednim dopušteno drugim nije.

Pojasnio je za Crnu-Hroniku visoko rangirani policijski službenik koji je po struci Diplomirani pravnik i koji je bio više godina član Disciplinskih komisija za policijske službenike u slučaju Munjića I ostalih pravni osnov za suspenziju leži u obaveznom otvaranju disciplinskog postupka kao posljedice prethodno otvorene krivične istrage.

Očito protiv Munjića nije a morao je biti pokrenut interni postupak za utvrđivanje i njegove eventualne disciplinske odgovornosti.

Sljedstveno tome Munjić je po slovu Zakona o policijskim službenicima FBiH,obzirom da je priroda djela takve naravi da bi njegov daljnji ostanak na poslu očigledno (izuzev Isaku)mogao štetiti ugledu službe obligatorno,imperativno i neodložno morao biti suspendiran.

Njegovo ne suspendiranje je dokaz Isakovog pristrasne i restriktivne neprimjene važećim zakonskih propisa, zaključuje naš sagovornik.

Sve to naravno ne amnestira ni premijera Vlade FBiH,koji se u cijeloj situaciji ponaša kao da se to njega ne tiče,mada upravo njegov potpis stoji na rješenju kojim je Vahidin Munjić višekratno (što je posebna nezakonitost op.našeg sagovornika) imenovan za pol.službenika kome su dodijeljene (tzv.carske) ovlasti da upravlja radom FUP.

Nikšić odbio staviti na dnevni red smjenu v.d. direktora FUP-a Vahidina Munjića

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79