Zakonom zabranjeno, a u saobraćaju često viđeno: Do 1.000 KM za korištenje mobitela u vožnji

Uprkos strogim zakonskim odredbama i novčanim kaznama, mnogi vozači u Bosni i Hercegovini i dalje ne odustaju od razgovora, čitanja ili pisanja poruka tokom vožnje, direktno ugrožavajući svoju i tuđu sigurnost na putevima.

Prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, vozači motornih vozila su obavezni koristiti handsfree uređaje ako žele komunicirati mobilnim telefonom tokom vožnje.

Korištenje audio- ili videouređaja koji ometaju pažnju vozača također je zabranjeno. Kazne za ovaj prekršaj kreću se od 100,00 KM do 300,00 KM, uz dodatak jednog kaznenog boda i moguću zabranu upravljanja vozilom od jednog do četiri mjeseca.

Upozorenje se posebno ističe u slučajevima gdje je upotreba mobitela tokom vožnje rezultirala saobraćajnom nesrećom.

U takvim situacijama, novčane kazne kreću se od 300,00 KM do 1.000,00 KM, a vozačima može biti izrečena i zabrana upravljanja vozilom u trajanju od jednog do šest mjeseci.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79