Zamjenik Heleza odgovorio Zvizdiću: Zabranjeno širiti strah i paniku među građanima

U posljednjim političkim razgovorima u Bosni i Hercegovini, pitanje sigurnosne situacije i uloge NATO-a u zemlji izaziva žustre debate.

Nakon nedavnih izjava zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Denisa Zvizdića, te odgovora Aleksandra Goganovića, zamjenika ministra odbrane Zukana Heleza, stvari su postale još složenije.

Goganović je jasno istaknuo da NATO neće raspoređivati vojnike u BiH, niti u Brčko distriktu. Kroz svoje izjave, on je naglasio važnost poštovanja mandata i uloge EUFOR-a u procjeni sigurnosne situacije u zemlji.

Istaknuo je i zakonsku zabranu širenja straha i panike među građanima putem političkih izjava, te pozvao političare da prepuste procjenu sigurnosne situacije nadležnim organima.

Nasuprot tome, Zvizdić je istaknuo svoje mišljenje o potrebi prisustva NATO snaga u Brčko distriktu, kao odgovor na izjave Milorada Dodika, predsjednika RS-a, koje je ocijenio kao “ratnohuškačke”. Osim toga, pozvao je i na veću prisutnost EUFOR-a u povratničkim mjestima, posebno istočnoj Bosni, kao odgovor na Dodikove ideje o teritorijalnoj podjeli i secesiji.

Ovo novo poglavlje u političkom dijalogu BiH pokazuje duboke podjele unutar zemlje i različite pristupe u tumačenju sigurnosnih izazova. Dok Goganović naglašava važnost poštovanja institucionalnih procedura i mandata, Zvizdić ističe potrebu za snažnijim vanjskim angažmanom kao odgovor na unutarnje prijetnje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79