Zanati na izmaku: Svi teže poslovima u kancelariji

U Sarajevu je danas održana stručna rasprava na temu “Tržište rada u Bosni i Hercegovini – trenutno stanje, izazovi, perspektive i rješenja iz ugla privrednika”, u organizaciji Vijeća stranih investitora BiH u saradnji sa Agencijom za rad i zapošljavanje BiH.

Cilj rasprave bio je potaknuti javno-privatni dijalog i stvaranje bolje sinergije između relevantnih partnera, obrazovnih institucija i poslovnog sektora kako bi se razmotrilo trenutno stanje na tržištu rada te identificirali izazovi i perspektive.

Posebno se isticala važnost tržišta rada i radne snage kao ključnih faktora za investitore prilikom odlučivanja o uspostavi ili proširenju poslovanja u zemlji.

Jedan od glavnih problema s kojima se suočava tržište rada je nedostatak radne snage i česte promjene na tržištu. Zbog toga postoji potreba za fleksibilnijim oblicima zapošljavanja kako bi poslodavci mogli lakše pronaći radnike i postati konkurentniji.

Siniša Veselinović, šef Odsjeka za domaće tržište rada u Agencija za rad i zapošljavanje BiH je naglasio da formalni obrazovni sistem treba prilagoditi potrebama tržišta rada.

“Upisna politika u srednjoškolskom sistemu se treba više posvetiti upisivanju lica na ona zanimanja koja su više potrebna tržištu rada. Imamo problem javnosti i percepcije roditelja koji ne utiču na djecu da upišu zanimanja za koja ima posla. Od djece se očekuje da upišu gimnaziju, nakon toga društveni fakultet i da nađu posao u kancelariji, da se ne prljaju u proizvodnji. Sam sistem obrazovanja je slabo povezan sa poslodavcima i premalo imamo stručne prakse. Rješenje bi bilo da djeca praktičnu nastavu obavljaju u preduzećima, a ne školama”, mišljenja je.

Istaknuta je potreba za agencijskim zapošljavanjem, uvođenjem dualnog obrazovanja te angažmanom studenata kako bi stekli znanja primjenjiva na tržištu rada.

Održan je i panel pod nazivom “Zapošljavanje – raspoloživost radne snage i fleksibilni oblici zapošljavanja, rad stranaca”.

Rasprava je pokazala važnost saradnje svih relevantnih dionika u pronalaženju rješenja za izazove s kojima se suočava tržište rada u Bosni i Hercegovini.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79