Zaposleni u “Krajina osiguranju” napravili propust? Djevojka: Zbog njih moram platiti hiljade KM odštete

Zbog propusta radnice „Krajina osiguranja“, koja nije povezala polise osiguranja za moje vozilo, Zaštitni fond me tereti da moram platiti nekoliko hiljada maraka zbog saobraćajne nesreće, iako sam uredno platila osiguranje vozila.

Ovako za Srpskainfo počinje svoju ispovijest Dragana Savić, koja već sedmicama ima probleme s pomenutim osiguranjima.

Međutim, iz „Krajina osiguranja“ odbacuju njene navode i tvrde da je sve urađeno po zakonu.

Savićeva kaže da je imala saobraćajnu nesreću koju je ona izazvala, ali da joj je automobil bio registrovan i da nije očekivala nikakve probleme zbog toga. Problem nastaje krajem januara ove godine kada joj se javljaju iz pomenutog Fonda, koji traže od nje da plati nekoliko hiljada maraka odštete, pošto vozilo navodno nije bilo osigurano.

“Nisam mogla vjerovati kada sam vidjela taj zahtjev. Vozilo sam uredno registrovala i na vrijeme platila osiguranje vozila, ali neko očito nije dobro uradio svoj posao i zbog toga je trebam da ispaštam”, ogorčena je Savićeva.

Ona kaže da se sve desilo 4. novembra prošle godine, kada je imala saobraćajnu nesreću u Banjaluci.

“Taj dan sam bila jako umorna od posla i prošla sam kroz crveno svjetlo na semaforu, ali od umora se toga i ne sjećam. Na sreću, niko nije povrijeđen i pozvali smo policiju koja je obavila uviđaj. Sve je prošlo u redu. Djevojka iz drugog vozila je tražila da joj pošaljem osiguranje. Ja sam joj poslala polisu i mislila sam da sam s tim sve završila”, prepričava Savićeva.

Navodi da je ostala šokirana kada je 26. januara dobila obavještenje od Zaštitnog fonda, u kojem su naveli da vozilo nije bilo registrovano.

“Automobil sam ranije osigurala u „Grawe“ osiguranje i u novembru sam odlučila da pređem u „Krajina osiguranje“. Sedam dana prije isteka registracije predala sam novac i sve papire agentu za osiguranje vozila da on to završi. Poslije par dana sam dobila saobraćajnu i polisu i rečeno mi je da je sve završeno”, kaže Dragana za Srpskainfo.

Ističe da nije čitala šta piše u polisi osiguranja, jer godinama registruje vozilo i nije očekivala da tu može biti nekih problema.

“U obavještenju koje sam dobila od Zaštitnog fonda piše mi da vozilo nije bilo osigurano. Tada sam pogledala polisu u kojoj je navedeno da mi je „Grawe“ pokrivalo osiguranje do 4. novembra do 8.10, a na polisi od „Krajina osiguranja“ pišu da mi polisa počinje od 4. novembra od 24 časa. Radnik ovog osiguranja mi nekoliko časova nije povezala polise osiguranja i sada ja treba da platim ove troškove”, kaže Savićeva.

Dodaje da je sigurna da niko ne čita detaljno šta piše na polisi osiguranja, a pogotovo niko kada registruje vozilo ne upoređuje staru i novu polisu osiguranja.

Međutim, kako ona ističe, upravo to što nije pročitala polisu osiguranja je ono zbog čega joj iz „Krajina osiguranja“ odbijaju da joj isplate odštetu.

“Ako sam uplatila ranije osiguranje, zašto mi nije teklo od vremena kada prestaje teći prethodno? Tako je uvijek i svima bilo. Druga stvar, zašto mi iz „Krajina osiguranja“ nisu rekli da taj dan moje vozilo nije osigurano i ja ga ne bih vozila”, poručuje Savićeva.

Ističe da se više puta obraćala pomenutom osiguranja sa molbom da isprave ovu grešku.

“Kada sam prvi put došla kod njih, oni su se složili da je njihova greška, da će to predočiti direktoru i da će mi se javiti drugi dan. Drugi dan sam dobila informaciju da direktor ne odobrava ispravku”, kaže Savićeva.

Srpskainfo je kontaktirala i nekoliko agenta koji se bave osiguranjem i oni tvrde da u ovom slučaju radnik „Krajina osiguranje“ nije dobro uradio svoj posao, ali i da nema krivične odgovornosti ovog osiguranja.

“Već godinama se bavim osiguranjem vozila i podrazumijeva se da se klijentu povezuju polise. To je nepisano pravilo kojeg se svi agenti pridržavaju. Druga stvar, u polisi osiguranja ovog klijenta vidi se i greška u dijelu gdje se navodi da osiguranje kreće od od 4.11. u 24 časa. Ne postoji 24 časa, kada se računa u koliko sati nešto počinje ili se završava”, ukazuje sagovornik.

Dodaje kako je siguran da će, ako ovo završi na sudu, sudija donijeti presudu u korist klijenta, jer ovde nema njegove krivice.

Direktor „Krajina osiguranja“ Mile Janjić rekao je za Srpskainfo da osiguranik prilikom zaključivanja ugovora nije insistirao da početak osiguranja počinje u određeno vrijeme!

“Zbog toga je radnik Društva postupio u skladu sa odredbama, odnosno kao početak osiguranja naznačen je 24. čas dana koji je u polisi naveden kao dan početka osiguranja od autoodgovornosti”, rekao je Janjić.

On je dodao da, prilikom preuzimanja polise, osiguranik nije imao nikakve primjedbe na nju.

“Imajući u vidu da je polisa kao ugovor o osiguranju potpisana sa obje strane, bez ikakvih primjedbi, smatramo da nije načinjen nijedan propust od strane osiguravača”, poručio je Janjić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79