Zaražene osobe, kao i oni u izolaciji, u strahu da neće moći glasati

Do danas je stiglo oko stotinu zahtjeva. Samo 70 su potpuni, oni koji ne posjeduju rješenje o izolaciji i pozitivni nalaz na covid test neće moći glasti. Zasad takvu mogućnost neće imati 147 pacijenata koji su hospitalizovani na UKC-u Tuzla.

– Niko iz Gradske uprave niti iz Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Tuzla, niti bilo kojeg drugog na području TK-a nije podnio zahtjev niti se obratio nama da mu se obezbijedi pristup pacijentima koji su covid pozitivni – ističe Šekib Umihanić, pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC Tuzla.

Na te probleme konstatno upozoravaju i iz Koalcije “Pod lupom”.

– Koalicija Pod lupom je i danas uputila jedan dopis CIK-u pošto nas zovu ljudi iz čitave BiH, boje se da neće moći iskoristiti svoje biračko pravo. Nemu nikakvog materjalnog dokaza. Vidjet ćemo šta će se uraditi. Ali se bojim da će veliki broj građana biti uskraćen da iskoristi to svoje pravo. A odgovornost je isključivo na institucijama ove države – naglašava Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalcije “Pod lupom”.

Upozoravaju da državne institucije, bez obzira na sve probleme, moraju omogućiti da oko 33.000 građana koji se nalaze pod zdravstvenim nadzorom na području cijele države, ostvare svoje glasačko pravo.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79