Foto: JP Autoceste FBiH
Zastarjela naplata cestarine: Ko ima interes u održavanju starih sistema?

Zastarjela naplata cestarine: Ko ima interes u održavanju starih sistema?


Federalno ministarstvo saobraćaja i komunikacija priprema novi Pravilnik o naplati cestarine na autocestama, brzim cestama i objektima s naplatom u Federaciji BiH.

Iako su se građani nadali modernizaciji sistema, novi pravilnik donosi ista, zastarjela rješenja.

Umjesto očekivane modernizacije, zadržano je ručno plaćanje na naplatnim mjestima, uz mogućnost elektronske naplate putem ACC TAG uređaja. Međutim, ovaj sistem se u prošlosti pokazao neučinkovitim, o čemu svjedoče duge kolone vozila na naplatnim mjestima, posebno tokom ljetnih mjeseci i praznika.

Autoceste FBiH su nudile akcije, sniženja i popuste za kupovinu ACC TAG uređaja, no to nije donijelo značajne promjene. Postavlja se pitanje zašto se novim pravilnikom nije uvelo modernije rješenje?

Na primjer, u Mađarskoj i Bugarskoj ne koriste uređaje. Korisnici se jednostavno registruju na web stranici autocesta, uplate korištenje na određeni period i unesu registarske oznake vozila. Registarske oznake služe kao identifikacija, čime se izbjegava potreba za posebnim uređajima.

Pored tehničkih problema, postoji i administrativna prepreka. Potencijalni korisnici ACC TAG uređaja moraju prolaziti kroz nepotrebne birokratske procedure, uključujući potpisivanje ugovora i prikupljanje dokumentacije, što dodatno usporava i otežava proces.

Revizorski izvještaj Autocesta FBiH ukazuje na problematične prakse u nabavci usluga održavanja hardverskih i softverskih dijelova sistema naplate cestarine. Ukupni iznos od 610.009 KM nije prošao kroz propisane postupke javnih nabavki, već je retroaktivno primijenjen na ranije ugovore.

Razlog zašto Autoceste FBiH ne prelaze na modernija rješenja možda leži u višemilionskim ugovorima i interesima dobavljača usluga softverskog i hardverskog održavanja sistema. Dok građani trpe posljedice zastarjelih sistema, troše vrijeme i gorivo na autoputevima, BiH ostaje daleko od ispunjavanja zelenih agendi EU.

Uz novi pravilnik, pripremljena je i nova uredba koja predviđa povećanje cijena cestarina, o čemu će biti više informacija narednih dana.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija