Zašto je Albanka uhapšena, a Banožić nije?

Nakon što je 29-godišnja državljanka Albanije izazvala nesreću s fatalnim ishodom kod Dubrovnika, u kojoj su 9. aprila smrtno stradali brat (21) i sestra (19), određen joj je istražni zatvor od mjesec dana.

Neslužbeno je utvrđeno da je vozila brzinom od gotovo 170 km/h. U saobraćajnoj nesreći, koja se dogodila kada je Albanka nepropisno pretjecala vozilo ispred sebe, došlo je do frontalnog sudara s vozilom kojim je upravljao 21-godišnji hrvatski državljanin.

Nakon otpuštanja iz bolnice, gdje je bila zadržana na posmatranju zbog lakših povreda, Albanka je odvedena u pritvor.

Ovaj slučaj izazvao je poređenje s prethodnim incidentom u kojem je bivši ministar odbrane, Mario Banožić, izazvao saobraćajnu nesreću sa smrtnim posljedicama, ali mu pritvor nije određen.

Banožić je bio u bolnici dvije sedmice nakon nesreće, ali je izašao kao slobodan čovjek. Advokat Veljko Miljević istaknuo je različiti tretman u ovim slučajevima, naglašavajući da bi se Banožiću trebao primijeniti isti postupak kao i Albanki.

Također, postojale su nepravilnosti u postupanju s Banožićem, uključujući i posebne uslove tokom ispitivanja u policiji.

Uprkos spornim okolnostima oko nesreće i konzumacije alkohola, Banožiću nije oduzeta vozačka dozvola, niti su mu određene mjere opreza. Ni pet mjeseci nakon nesreće još nema optužnice DORH-a, koji je obavijestio Index da provodi daljnje dokazne radnje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79