Zašto je moguće očekivati nastavak isplate 2.580 KM radnicima

Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, kako prethodna tako i aktualna, suočavale su se s problemom radnika i poslodavaca, pokušavajući privremeno riješiti situaciju isplatama ili najavama povećanja minimalne plate. Dok se očekivalo da će se reforme, uključujući povećanje minimalne plate i usvajanje fiskalnih zakona, provesti ove godine, sve je odgođeno za iduću godinu.

Ekonomski analitičar i zastupnik u Federalnom parlamentu Admir Čavalić smatra da politička volja za provođenjem ovih reformi nedostaje. Upozorava da bi Nacrt zakona mogao ostati samo na papiru, a da se stvarna implementacija neće dogoditi.

Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine već osam godina inzistira na fiskalnoj reformi radi smanjenja poreza i doprinosa na plaće. Glavni zahtjev im je smanjenje fiskalnih opterećenja na plaću kako bi se oslobodila cijena rada i povećala konkurentnost privrede.

Predloženo povećanje minimalne plate do 400 KM, uz minimalne poreze i doprinose, smatra se kvalitetnijim rješenjem, ali to još nije provedeno u praksi. Trenutna Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odlučila se za isplatu pomoći u iznosu od 2.580 KM do početka jula ove godine.

Iako se najavljivalo povećanje minimalne plate na 1.000 KM, to je odgođeno za budućnost. Čavalić upozorava na opreznost s tim povećanjem, ističući da poslodavci, posebno oni s manjim prihodima, mogu imati teškoća u isplati takvih iznosa.

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine ističe da je potrebno smanjenje poreza i doprinosa na plaće ispod 30 posto kako bi se minimalna plaća povećala na 1.000 KM. Naglašavaju da tržište, a ne zakoni ili uredbe vlade, diktira visinu plaća u realnom sektoru.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79