Zašto još nije završena gradnja podzemne garaže kod Hitne pomoći u Sarajevu

Podzemna garaža kod Hitne pomoći je jedan od nekoliko građevinskih projekata u Sarajevu, koji nisu završeni u roku. Zbog toga ispaštaju stanari okolnih zgrada. Pitali smo lokalnu vlast zašto se garaža gradi već deset mjeseci, a trebala je biti završena nakon pet mjeseci.

Gradnja je počela sredinom jula prošle godine, kada su iz općinske i kantonalne vlasti poručili da će radovi biti završeni već u novembru te godine. Prolongiranje okončanja gradnje uzrokuje dodatno nezadovoljstvo stanovnika tog dijela općine Novo Sarajevo.
Čitatelj Klix.ba je ukazao na to da su tokom radova oštećene pojedine pristupne saobraćajnice stambenim zgradama i da stanarima nije osiguran alternativni parking. Naime, garaža se gradi na prostoru postojećeg parkinga.

Građani su bili nezadovoljni i zbog toga što je ugroženo kretanje pješaka, biciklista i vozila Hitne pomoći.

Shodno prethodno navedenom, lokalnu vlast smo pitali:

Da li je tačno da je ponovo obustavljena gradnja garaže;

Ko je najodgovorniji za prolongiranje završetka gradnje i da li će neko snositi odgovornost zbog toga;

Da li će prolongiranje završetka gradnje izazvati dodatne troškove;

Da li je tačno da građanima okolnih zgrada nije osiguran alternativni parking;

Da li se moglo iznaći bolje rješenje za kretanje pješaka i biciklista s obzirom na to da postojeće i dalje ugrožava ove učesnike u saobraćaju;

Da li je tačno da je uklonjena informativna tabla koja treba sadržavati fotografiju arhitektonskog rješenja garaže, kao i osnovne podatke o roku gradnje, iznosu investicije i izvođaču radova.

“Pripremni radovi stajali mjesecima”
U Općini Novo Sarajevo su ukazali na to da su samo pripremni radovi stajali mjesecima i da su nastavljeni s novom općinskom administracijom izabranom nakon posljednjih lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini. Podsjećamo, do navedenih izbora na čelu ove lokalne zajednice bila je Stranka demokratske akcije (SDA) na čelu s načelnikom Nedžadom Koldžom. Vlast u ovoj općini sada imaju Narod i pravda (NiP), Socijaldemokratska partija (SDP) i Naša stranka (NS), čiji je kandidat Hasan Tanović izabran za novog načelnika.

Kako su istakli, saradnjom načelnika Tanovića, Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, Direkcije za ceste KS i Ministarstva saobraćaja KS uspješno je dogovoreno kako prevazići proceduralne prepreke u gradnji.

Podsjetili su da je shodno sporazumu između Općine i Ministarstva saobraćaja KS, njihova obaveza bila da ustupe zemljište za gradnju garaže, a da su javne nabavke, izbor izvođača radova i potpisivanje ugovora bili obaveza Ministarstva saobraćaja i Zavoda za izgradnju.

“Radovi nisu zaustavljeni”

Potcrtali su da radovi nisu zaustavljeni i da se izvršavaju planiranom dinamikom. Naglasili su da će uskoro biti riješen i jedan od ključnih problema.

“Radovi nisu zaustavljeni, trenutno se vrši vrlo kompleksan proces izmještanja kablovske infrastrukture unutar građevinske jame u vlasništvu Elektrodistribucije Bosne i Hercegovine. Kablovska infrastruktura u vlasništvu BH Telecoma je skoro u potpunosti riješena na način da je položena nova instalacija duž sjeverne strane garaže”, obrazložili su.

Uvjeravaju da će se po izmještanju spomenutih instalacija nastaviti radovi na južnoj strani jame, te da je to ranije planirano. Osvrnuli su se i na poteškoće u kretanju pješaka, biciklista i vozila Hitne pomoći.

Što se tiče trenutnog odvijanja saobraćaja u blizini zgrade Hitne pomoći, načelnik Općine Novo Sarajevo već ranije je pokrenuo aktivnosti po pitanju trenutnog režima saobraćaja ulicom Kolodvorska, u dijelu lokacije gdje se gradi garaža. S tim u vezi, definisana je obaveza promjene trenutnog režima saobraćaja u smislu proširenja prostora za nesmetano odvijanje dvosmjernog saobraćaja za korisnike Hitne pomoći. Situacija je trenutno takva da je mimoilaženje vozila olakšano u smislu širine prostora gdje se dijelom zauzimanja postojećeg trotoara, ne narušavajući pješački saobraćaj, uspostavilo normalno odvijanje saobraćanja vozila”, ukazali su.

“Inspekcija prati radove”

Općina uvjerava da nadležna inspekcija prati tok radova. Kako su istakli, urbanističko-građevinski inspektor je utvrdio da je izvođač radova uredio gradilište i postavio tablu s podacima o građevini i učesnicima gradnje te da se ona nalazi na sjeveroistočnom ulazu u gradilište.

U martu ove godine su nadležni poručili da će garaža biti napravljena za tri i po mjeseca.

Po početku gradnje iz Vlade KS su saopćili da je vrijednost garaže za 165 vozila skoro šest miliona KM. U tu svrhu je kantonalna vlast izdvojila 4,4 miliona KM, dok je lokalna zajednica ustupila zemljište vrijedno 1,5 miliona KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79