“Zašto ne bi otišli u Njemačku: I sa fakultetom medicinske sestre rade kao njegovateljice za 4.000 KM”

Split, 150514. Jedan radni dan sa medicinskim sestrama na odjelu hematologije bolnice Krizine. Na fotografiji: Anita Ugrina visa medicinska sestra. Foto: Duje Klaric / CROPIX

Iz Kantona Sarajevo u zemlje zapadne Evrope masovno odlaze medicinske sestre svih profila, kaže Hadžan Konjo, profesor na Fakultetu zdravstvenih studija i predsjednik Komore medicinskih sestara i tehničara KS.

U potrazi za boljim životom i uvjetima rada odlaze medicinske sestre koje nemaju posla, ali i zaposlene koje, prema riječima Hadžana Konje, profesora na Fakultetu zdravstvenih studija u Sarajevu i predsjednika Komore medicinskih sestara i tehničara KS, imaju više godina radnog staža.

Dobijaju školovan i kvalitetan kadar

– Koliko znam, u Sarajevu trenutno postoje dvije agencije koje jednostavno mole, odnosno pružaju sve preduvjete samo da medicinska sestra pristane na odlazak.

Puno ih je koje donose takvu odluku – suprug ili djeca idu i onda se i one odlučuju – govori Konjo za Faktor.

Kaže kako se najviše odlazi u Njemačku, ali i u zemlje regije u Hrvatsku i Sloveniju.

– Nas svugdje primaju raširenih ruku i naše su diplome svugdje priznate u Evropskoj uniji jer Fakultet zdravstvenih studija u Sarajevu jedan je od najboljih u regiji. Te zemlje dobijaju gotov, školovan kadar vrlo često sa zavidnim dugogodišnjim iskustvom i naravno da će biti zadovoljni.

Iako sa dobrim iskustvom u zdravstvenim ustanovama, naše medicinske sestre, prema riječima Konje, ipak najčešće u zemljama Evrope završavaju kao njegovateljice u staračkim domovima.

– U Evropskoj uniji medicinske sestre ne mogu biti sa srednjom stručnom spremom, one moraju završiti fakultet da bi dobile to zvanje. Na zapadu ne postoje srednje medicinske škole kao kod nas, one nakon srednjoškolskog obrazivanja moraju završiti fakultet i tek tada dobijaju zvanje medicinske sestre. Sa četverogodišnjom srednjom školom one su njegovateljice. No sve je više onih koje su završile i fakultet, a pristaju da rade kao njegovateljice.

Plaća srednje medicinske sestre u našoj zemlji, zavisno od toga u kojoj zdravstvenoj ustanovi radi, sa dežurama iznosi oko 1.700 KM. U Njemačkoj, dodaje Konjo, takva medicinska sestra kao njegovateljica zaradi 2.000 eura (4.000 KM).

– Agencije koje ih odvode u Njemačku daju im plaću od 4.000 KM i sobu, s tim da je kuhinja i kupatilo zajedničko, odnosno njih četiri ili pet dobiju po sobu, a zajedno koriste kuhinju i kupatilo. Agencije inače pribjegavaju svim mogućim načinima samo da bi ih pridobile. To se, naravno, odnosi na one koji odlaze sami i nemaju već riješen smještaj.

Na birou između 600 i 800, a fale u ustanovama

No ne odlaze samo naše medicinske sestre. Iako je u Evropskoj uniji, Hrvatska je u još goroj situaciji. U Slavoniji trenutno ne možete naći medicinsku sestru, a u Dubrovniku fali ih 100… Iako masovno dolaze, kod nas ih je još zavidan broj na biroima, barem, kako kaže Konjo, u Kantonu Sarajevu.

– Mislim da ih je trenutno na birou u KS između 600 i 800 sa srednjom, višom i visokom stručnom spremom. No mi imamo jedan drugi apsurd, a to je da ih fali u svim zdravstvenim ustanovama, ali neće da ih zaposle. Vode se tim da je to odmah veći trošak, ali to ne stoji. Kod nas na jednom odjeljenju, gdje je 20 pacijenata, rade tri sestre. Imao sam priliku uvjeriti se da jedna sestra brine od 15 ili 20 hirurških pacijenata. To je obiman i težak posao. U intenzivnoj njezi, gdje su respiratori, svaki pacijent bi trebao imati sestru ili maksimalno jedna sestra trebala bi brinuti o tri pacijenta. To je standard koji mi vjerovatno nećemo nikada postići ili nećemo još dugo – kazao je Konjo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79