Zašto općina Centar ignoriše opomenu Centralne banka BiH?

Centralna banka BiH (CBBiH) poslala je tokom septembra Općini Centar opomenu pred višemilionsku tužbu. Međutim, uprkos ozbiljnim optužbama iz Općine Centar niko se nije oglasio. Naime, kako su za Raport potvrdili iz Centralne banke BiH sve do sada nije stigao odgovor, ali ni novčana uplata iz Općine Centar.

Podsjetimo, kako je Raport saznao 13. septembra tužba je na ruke načelnika Srđana Mandića stigla zbog famozne priče o gradnji objekta CBBiH u dijelu parka Hastahana.

Šta kažu iz Centralne banke?

CBBiH tražila je isplatu naknade štete koju trpi zbog kršenja obaveza od strane Općine Centar i to u iznosu od 450.137,92 KM.

“Napominjemo da, zbog kontinuiranog kršenja ugovornih obaveza te svjesnog i namjernog opstruiranja realizacije svrhe Kupoprodajnog ugovora od strane Općine, Klijent također razmatra i mogućnost raskida Kupoprodajnog ugovora, u kojem slučaju će ukupno potraživanje Klijenta prema Općini biti uvećano za iznos od 9.468.510,51 KM”, navodilo se u opomeni.

Na upit Raporta kakva je trenutna situacija te da li je došlo do promjena iz CBBiH su odgovorili:

“Do danas nije stigao nikakav odgovor, niti uplata od strane Općine Centar. U skladu sa zahtjevom istaknutim u Opomeni pred tužbu, a koji se odnosi na štetu koju Centralna banka trpi zbog nezakonitog onemogućavanja pribavljanja urbanističke saglasnosti za izgradnju poslovnog objekta”, kazali su nam iz CBBiH.

Štitimo svoja prava i interese

Između ostalog, istaknuli su kako Centralna banka trpi štetu zbog nesavjesnog poslovanja Općine Centar.

“O spremnosti na plaćanje višemilionske odštete trebate da razgovarate sa predstavnicima Općine Centar. Njihov način poslovanja i postupanja u ovom predmetu Općinu doveo do izloženosti riziku od plaćanja višemilionskih troškova. Centralna banka kao državna institucija štiti svoja prava i interese. Na tome će i istrajati i dalje”, naveli su te dodali:

“Smatramo da su apsolutno svi rokovi uvažavajući sva pravila korektnih i profesionalnih poslovnih odnosa, koji su stajali Općini Centar na raspolaganju da riješi naše zahtjeve i reaguje na potrebe jedne od najznačajnijih državnih institucija, protekli. Centralna banka nije privatni investitor. Projekat iza kojeg stojimo je projekat od državnog i javnog interesa. A mi trpimo štetu zbog ovakvog nesavjesnog poslovanja od strane Općine”, kazali su iz CBBiH.

Pojasnili su da se tužba odnosi na naknadu štete koju je pretrpjela Centralna banka zbog neizdavanja urbanističke saglasnosti i onemogućavanja gradnje u skladu sa planiranim aktivnostima.

“Obzirom da se Općina oglušila o našu opomenu, u završnoj fazi je priprema tužbe i ista će nadležnom Sudu biti upućena najkasnije u toku naredne sedmice. Šteta se u ovom momentu procjenjuje na nešto više od 4 miliona KM. U ovaj iznos nije uračunata vrijednost koju je Centralna banka platila za zemljište i rentu. Ukoliko do početka suđenja Centralna banka odluči proširiti svoj tužbeni zahtjev u smislu da, osim naknade štete zahtijeva i povrat plaćenog iznosa te zakonske zatezne kamate, vrijednost spora mogla bi narasti na oko 10 miliona KM”, zaključili su iz Centralne banke BiH.

Kako je sve počelo?

Cijeli problem je nastao kada je Centralna banka BiH kupila od Općine Centar zemljište u parku Hastahana. Plan je bio da tu grade svoj objekat. Kako je Raport i ranije navodio prodaja se desila dok je načelnik Općine bio SDA-ov Nedžad Ajnadžić.

Mandiću i njegovoj političkoj partiji nije nije odgovaralo da se se izda urbanistička saglasnost pa se nastavio kočiti proces.

Dodatni problem stvara i činjenica da je Mandić potrošio pare koje CBBBiH uplatila na račun Općine za zemljište. Stoga, ni vraćanje novca više nije moguće.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79