Zašto Porezna uprava FBiH ne želi saopćiti podatke o broju otpuštenih radnika?

Pandemijom koronavirusa pogođene su sve zemlje svijeta, a posebno trpi ekonomija. Svi sabiraju brojeve radnika koji su ostali bez posla, a izuzetak je Federacija BiH, odnosno njena nadležna služba – Porezna uprava. I pored toga političari u javni prostor izbacuju cifre, ali gdje su službeni podaci?

Porezna uprava Federacije BiH prva je na izvoru informacija, jer se preko njenih službi vrši prijava i odjava radnika. Podaci zavoda za zapošljavanje na koje se otpušteni radnici prijavljuju nisu potpuni jer je rok za prijavu obično 30 dana od raskida ugovora o radu, a ko će tek dočekati službene informacije statističkih institucija.

Na pitanje portala Klix.ba o tome koliko je radnika u nekom referentnom periodu prošlog mjeseca prijavljeno na evidencije Porezne uprave Federacije BiH ili odjavljeno s njih, odgovoreno je da ova institucija nije u mogućnosti da udovolji našem zahtjevu i dostavi tačan odgovor.

“Kao što je poznato, u Poreznoj upravi Federacije BiH otežan je rad zbog nastale situacije izazvane širenjem koronavirusa, pa se sve prijave, podnesci i obrasci dostavljaju poštom, e-mailom ili faksom. Osim toga, shodno preporukama Vlade Federacije BiH, u Poreznoj upravi Federacije BiH smanjen je broj zaposlenika, zbog toga je i sam proces unošenja poreznih prijava i drugih obrazaca otežan i usporen i trenutno se obavljaju samo najhitniji poslovi”, odgovorili su.

Istog dana u programu Federalne TV premijer FBiH Fadil Novalić je kazao kako je u martu otpušteno 7.500 radnika, a da je u istom vremenu i zaposleno 2.500 te je negativna razlika tek 5.000.

Odmah se može postaviti bar dva pitanja, kako to da Novalić zna brojeve za koje Porezna uprava zbog nedostatka kapaciteta kaže da ih nema i ono drugo, da li se može vjerovati izjavama političara, ako izostaju zvanični podaci nafležnih institucija.

Za samo tri dana, u periodu od 25. do 27. marta, Služba za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanskog kantona zaprimila je više od 200 zahtjeva za ostvarivanje prava nezaposlenih osoba, temeljem prestanka radnog odnosa. Taj podatak je posebno zabrinjavajući jer se u cijelom februaru samo 659 osoba prijavilo na evidenciju ove institucije.

Posljednje informacije kažu kako je na Službu za zapošljavanje KS od 18. marta prijavljeno novih 608 osoba, a u posljednja 24 sata 66 osoba, dok podaci Saveza samostalnih sindikata BiH govore o više od sedam hiljada otkaza na području većeg bh. entiteta.

Podaci koje je kroz svoju anketu dobio portal Klix.ba govore o složenosti situacije, a izlaz iz problema nije moguć bez jasnih podataka. Kako se takve informacije svugdje objavljuju u realnom vremenu od Porezne uprave FBiH s pravom očekujemo više.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79