Foto: Arhiva
Zašto se Košarac pravda zbog odlaska u Panamu: Šta ga zapravo plaši?

Zašto se Košarac pravda zbog odlaska u Panamu: Šta ga zapravo plaši?


Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staša Košarac (SNSD), našao se u situaciji da se pravda zbog svog putovanja u Panamu, koje je realizovano u augustu 2022. godine.

Njegovo očitovanje Parlamentarnoj skupštini BiH došlo je nakon što je poslanik u Predstavničkom domu, Mladen Bosić (SDS), zatražio pojašnjenje u vezi s ekonomskom razmjenom između BiH i Paname, kao i o eventualnim potpisanim ugovorima.

Košarac je odgovorio da je vanjskotrgovinska razmjena između BiH i Paname iznosila skromnih 2.247.223 KM, dok je u prva tri mjeseca ove godine iznosila samo 219.621 KM. Unatoč tome, BiH i Panama nisu potpisali nijedan ugovor u posljednjih pet godina.

U svom pokušaju opravdanja, Košarac je istakao da je delegacija Ministarstva, pod njegovim vodstvom, organizirala službenu posjetu Panami u augustu 2022. godine, na poziv tamošnjeg ministarstva. Također je naglasio da je posjeta realizovana uz asistenciju Udruženja privrednika BiH i Paname, koje je tada vodio Fatih Kol.

No, stvari se dodatno komplikuju jer je Fatih Kol osoba koju Tužilaštvo BiH traži zbog sumnje u povezanost s narko kartelom “Tito i Dino” i optužbi za pranje novca. Kol je bio na sastancima u Panami, a Košarac tvrdi da je tek u maju 2024. godine, iz medija saznao za Kolovu povezanost s aferom “Crna kravata 2.”

Ovaj skandal je kulminirao kada je Predsjedništvo BiH 14. maja razriješilo Kola s dužnosti počasnog konzula u Panami.

Ostaje pitanje: čega se Košarac zapravo boji i kome se pravda u ovom slučaju? Da li je to Bosiću ili nečemu drugom, što još uvijek ne želi priznati?



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija