DF optužuje Mandića za zloupotrebu djece u predizbornoj kampanji

DF optužuje Mandića za zloupotrebu djece u predizbornoj kampanji


Kantonalni odbor Demokratske fronte Sarajevo oštro je osudio praksu načelnika Općine Centar, Srđana Mandića, optužujući ga za iskorištavanje djece u svrhu promocije uoči predstojećih izbora.

“U posljednjih mjesec dana, na službenoj Facebook stranici načelnika i Općine Centar objavljeno je više promotivnih videozapisa u kojima su djeca zloupotrijebljena za prenošenje predizbornih poruka načelnika Mandića,” stoji u saopćenju DF-a.

Kao primjer, DF navodi snimak sastanka načelnika sa djecom i njihovim roditeljima, tokom kojeg se razgovaralo o finansijskoj podršci. “Pitajući ih pred kamerama imaju li dovoljno sredstava za svoje projekte i ‘da li bi bilo dobro, ako bi načelnik pomogao,’ Mandić koristi svoju poziciju moći da dovede djecu i roditelje u neprijatnu situaciju,” naglašavaju iz DF-a.

U saopćenju se također dodaje: “Čak i ako u nekim slučajevima postoji saglasnost roditelja, problematične su okolnosti pod kojima je ona data, jer je očigledno da su djeca i roditelji pod pritiskom, s obzirom na to da se postavlja pitanje hoće li dobiti podršku za koju su došli ako odbiju da budu snimljeni. Objavljivanjem ovakvih snimaka stvara se opća atmosfera u kojoj se podrška iz javne kase uslovljava učešćem u promotivnim aktivnostima, što je klasična ucjena.”

DF podsjeća da je, prema Izbornom zakonu BiH (član 7.3, stav 8), svim kandidatima na izborima zabranjeno zloupotrebljavati djecu u političke svrhe, te ističe da Mandić, kao potvrđeni kandidat na izborima koji su za mjesec i po dana, snosi punu odgovornost za svoje postupke.

“Postoji jasan razlog zbog kojeg su djeca isključena iz političkog procesa. Općina i načelnik moraju odmah prestati vršiti pritisak na djecu i roditelje. Svi koji zaslužuju podršku trebaju je dobiti na osnovu svog talenta i rada, bez da budu dovedeni u poziciju da razmišljaju o učešću u promotivnim objavama načelnika,” zaključuje se u saopćenju Demokratske fronte.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija