Foto: Ilustracija
Bez protivkandidata: Poznati (grado)načelnici za 12 opština i gradova u BiH

Bez protivkandidata: Poznati (grado)načelnici za 12 opština i gradova u BiH


Iako je do lokalnih izbora ostalo više od mjesec dana, već je jasno ko će preuzeti funkciju načelnika ili gradonačelnika u 12 opština i gradova širom BiH.

U tri opštine dolazi do smjene na čelu, gdje novi kandidati nemaju protivnike. Tako će Danko Jurič u Kupresu naslijediti Zdravka Mioča, Boris Marić u Kreševu će zauzeti mjesto Renata Pejaka, dok će Miroslav Bjelica u Trnovu preuzeti funkciju od Dragomira Gagovića.

Neke lokalne zajednice već su zadržale svoje čelne ljude. Tako u Bužimu, Teočaku, Ljubuškom, Olovu, Istočnom Novom Sarajevu, Posušju i Ravnom formalno nema promjena, jer su aktuelni lideri već potvrdili svoje pozicije.

Zanimljivo je da će neki od kandidata ponovno ići na izbore bez protivkandidata, kao što su Đemal Memagić u Olovu, Tajib Muminović u Teočaku i Andrija Šimunović u Ravnom, koji su već osigurali svoje pozicije bez konkurencije.

U Neumu i Laktašima, dosadašnji načelnici Dragan Jurković i Miroslav Bojić također su bez izazivača, što im omogućava novi mandat. Bojić ističe da njegova naizgled lagana pobjeda nije rezultat sreće, već napornog i kontinuiranog rada za građane, dok Jurković izražava žaljenje što nije imao protivkandidata, jer smatra da bi to doprinijelo demokratičnosti procesa.

Prema riječima politikologa Mihajla Mašića, opozicija je svjesna svojih slabih šansi u ovim sredinama, pa stoga ne želi trošiti resurse na kampanje u kojima nemaju realne šanse za pobjedu. Mnogi od ovih kandidata dolaze iz redova vladajućih stranaka, poput SNSD-a u Republici Srpskoj i HDZ-a u većinski hrvatskim opštinama u Federaciji.

Lokalni izbori su zakazani za 6. oktobar, ali za mnoge opštine i gradove već sada je jasno ko će preuzeti vodeće funkcije.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija