Zašto se ne provjere diplome zaposlenih u institucijama BiH?

Na dnevnom redu sjednice Odbora za unutrašnju politiku Vijeća ministara BiH, održane 25. maja, nije se našao prijedlog odluke o provjeri kvalifikacija svih zaposlenih u institucijama BiH, koji je pred Vijeće ministara postavila Parlamentarna skupština BiH.

U obrazloženju odluke da se ovaj prijedlog ne stavi na dnevni red navedeno je da je predsjedavajući Odbora Josip Grubeša (HDZ) od ministrice civilnih poslova Ankice Gudeljević (HDZ) zatražio pojašnjenje, budući da je imao dilemu u vezi s pitanjem nadležnosti Upravnog inspektorata Ministarstva pravde.

“Kako ne bi došlo do neželjenih problema kada je riječ o npr. diplomama stečenim u drugim državama, za koje bi te države mogle odbiti ustupiti tražene informacije o određenoj diplomi. S tim u vezi prijedlog predsjedavajućeg Odbora je da se navedeni materijal povuče s dnevnog reda na neko vrijeme, dok se ne obave dodatne konsultacije s Ministarstvom pravde, naglasivši da treba imati u vidu da je navedena odluka proistekla iz obaveze koju je pred Vijeće ministara BiH postavila Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine”, stoji u obrazloženju.

Ministrica Gudeljević podržala je Grubešin izneseni stav, kazavši kako je i sama uočila da je o nekim pitanjima potrebna konsultacija s Ministarstvom pravde i da je već dala nalog službenicima da u tom smjeru ostvare potrebne kontakte.

“Ministrica je saglasna da se navedeni materijal povuče s dnevnog reda predstojeće sjednice Vijeća ministara BiH. Istovremeno, ministrica je izrazila zabrinutost u pogledu moguće kritike od Parlamentarne skupštine BiH, što se navedena odluka već ranije nije našla na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine”, istaknuto je u obrazloženju ove odluke.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79