Zašto se šuti o trošenju 500.000 KM na izolatorij koji je otvoren pa naprasno zatvoren?

U moru afera čiji su akteri kadrovi Stranke demokratske akcije (SDA) dešava se da javnost ponekad zaboravi na neke od afera koje su koštale građane BiH i 500.000 KM poput izolatorija na Građevinskom fakultetu u Sarajevu. Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu još uvijek nije javnosti dalo odgovor na pitanja ko će iz KCUS-a odgovarati za neopravdano i nesavjesno trošenje narodnog novca.

Na zahtjev direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović početkom marta 2020. godine otvoren je izolatorij na Graževinskom fakultet u Sarajevu. Nadzor radova lično je nadgledala Izetbegović, a da stvar bude gora tada je opremljen prostor ovog fakulteta s 200 kreveta i opremljenom labaratorijom te rendgenom i RTG aparatom.

Na opremanje je potrošeno više od 500.000 KM narodnog novca, a urađeni su i pristupni putevi. Veliki dio novca osigurala je tada Općina Centar, tačnije SDA-ov načelnik Nedžad Ajnadžić koji je brutalno poražen na posljednjim lokalnim izborima BiH.

Građavinski fakultet u Sarajevu tada je u društvu direktorice Sebije Izetbegović posjetio predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Izredala se cijela svita SDA od Šefika do Nedžada Ajnadžića. Džaferović je, naravno, kao pravi podanik hvalio projekat Sebije Izetbegović tvrdeći da će takvi projekti uvijek imati njegovu podršku. Ovo je samo predstava za javnost jer je i pticama na grani jasno da Džaferović ni sam sebi ne može biti podrška ukoliko mu – kao malom djetetu – glavom ne klimnu Bakir i Sebija.

Vratimo se izolatoriju. Na kraju se ispostavilo da je fakultet bespotrebno preuređen i da je bačeno 500.000 KM narodnog novca jer se pandemija “smirila”, a Sebija je odlučila zatvoriti izolatoriji koji u suštini niko nije ni koristio. Mjesecima poslije, nakon novog vala, ponovo je počela kukati u medijima tvrdeći da se KCUS nalazi pred kolapsom, a što je opet postavilo pitanja opravdanosti otvaranja, odnosno zatvaranja izolatorija.

U tom periodu otkriveno je i da je Vlada KS još mnogo ranije investirala u izolatoriji na KCUS-u, ali da je Sebija Izetbegović nakon imenovanja za direktoricu odlučila zatvoriti izolatoriji i pretvoriti ga u svoj kabinet.

“Dok je Damir Aganović bio direktor KCUS-a, kantonalna skuština i vlada su izdvojili 250.000 KM za izolatoriju na KCUS-u. Tada je bila priča da bi ebola mogla doći i do nas. Međutim, dolaskom novog menadžmenta, taj izolatorij je prenamijenjen u kabinet menadžmenta KCUS-a. Tako je KCUS ostao bez izolatorija”, rekao je u martu ove godine ministar zdravstva KS Haris Vranić, odgovarajući na pitanja zastupnika u Skupštini KS.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevo nije informisalo javnost da je poduzimalo ikakve aktivnost u odnosu na nesavjestan rad i nesavjesno trošenje narodnog novca u režiji Sebije Izetbegović. Isto kao što se nije oglasilo niti o jednom drugom predmetu koji se odnosi na Sebiju Izetbegović i kadrove SDA.

Zanimljivo je da Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu nikada nije predmet kritika Bakira Izetbegovića i SDA, a o čemu su mediji pisali proteklih dana. Naime, brojni su predmeti formirani u Tužilaštvu KS protiv kadrova SDA, ali je Izetbegović vjerovatno svjestan kako će svi ti predmeti biti ugušeni jer je uspio staviti ovo tužilaštvo pod svoju kontrolu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79