Zašto u BiH niko ne protestuje niti reaguje na rast cijena kao u Turskoj?

Dok Turska svjedoči masovnim protestima građana zbog rastućih cijena, Bosna i Hercegovina ostaje tiha. Pitanje koje se nameće jest: zašto u BiH niko ne poduzima slične korake?

Ljudi su se pobunili smatrajući da je preskupa šoljica čaja koja sada košta 60 lira (3,4 KM), fildžan kafe koji košta 80 lira (4,5 KM) ili jedan kolačić od 110 lira (6,2 KM) i zatražili od vlasti da reguliše to što, kako su naveli, ugostitelji samovoljno podižu cene i uz to smanjuju porcije .

Građanska inicijativa u Turskoj rezultirala je aktivnošću vlasti, pripremom zakona za suzbijanje previsokih cijena. Novi zakon predviđa kazne i mjere protiv onih koji neopravdano podižu cijene svojih proizvoda ili usluga.

U Bosni i Hercegovini, ugostitelji se slažu da postoje oni koji prekomjerno podižu cijene, što stvara probleme za sve. Međutim, nedostatak snažne reakcije javnosti ili vlasti na ovaj problem ostavlja mnoge građane bez glasa.

Dok Turska djeluje na rješavanju ovog pitanja, Bosna i Hercegovina još uvijek traži način da se suoči s izazovima visokih cijena i nedostatka zaštite potrošača.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79