Zašto Vijećnica jučer nije bila osvijetljena u bojama zastave Sjedinjenih Američkih Država?

Amerikanci su jučer, u nedjelju, obilježili 245. rođendan svoje nacije. Četvrtog jula 1776. Kontinentalni kongres formalno je odobrio Deklaraciju o nezavisnosti. Proslave su započele nakon nekoliko dana: parade i javna čitanja, logorske vatre i svijeće i ispaljivanje po 13 metaka iz mušketa, po jednog za svaku od originalnih država, piše Glas Amerike.

Prošlo je skoro vijek prije nego što je zemlja zvanično imenovala praznikom datum svog osnivanja.

Usvajanjem Zakona o Nacionalnom danu nezavisnosti, kojim se obilježava kraj ropstva u Sjedinjenim Državama, zemlja sada ima 12 federalnih praznika. Mnoga su raspoređena po američkom kalendaru, ali njihovo postojanje nije samo priča o kontinuitetu. Oni odražavaju kako su SAD evoluirale – od pripadnosti država relativno maloj federalnoj vladi do centralizovanije nacije.

Zbog pandemije koronavirusa i ove godine nije bilo tradicionalnog prijema u ambasadi SAD u Sarajevu, nego se putem društvenih mreža obratio ambasador Eric Nelson.

Međutim, ono što pandemija koronavirusa nije mogla spriječiti jeste da se sarajevska Vijećnica osvijetli u boje zastave Sjedinjenih Američkih Država, kao najvećeg i najvažnijeg saveznika Bosne i Hercegovine i svih naroda u ovoj zemlji. Ali to jučer, nažalost, nije bio slučaj.

Činjenica je da BiH treba odavati počast svojim prijateljima širom svijeta, solidarisati se, ali jučer je u nepovrat otišla prilika za jedan lijep gest velikim prijateljima Bosne i Hercegovine – Amerikancima, piše Avaz.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79