Zatvoren javni poziv za podjelu EU pomoći

Javni poziv za selekciju domaćinstava za podjelu pomoći Europske unije kao podrške BiH u prevladavanju energetske krize zatvoren je u petak, 10. novembra, s krajem radnog dana, objavio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

– Prema posljednjem presjeku, u aplikaciju koju je za Ministarstvo uradio UNDP BiH dosad su unesene 180.322 prijave kojima su obuhvaćene 356.642 osobe. Prema rodnoj zastupljenosti, od ukupnog broja, 203.443 prijavljena člana domaćinstva su ženskog roda, a 153.448 muškaraca. Po kategorijama, najviše prijava uneseno je u kategoriji enzionera, dosad 126.098, zatim u kategoriji primatelja dječjeg doplatka – 30.623, u kategoriji primatelja stalne novčane pomoći – 23.921 i u kategoriji samohranih roditelja – 1647 unesenih prijava do ovog trenutka – navedeno je u saopćenju resornog federalnog ministarstva.

Općine koje su unijele najveći broj prijava su: Zenica s 12.026 prijava, Novi Grad Sarajevo 10.739, Tuzla 7702; Ilidža 6631, Travnik 6413. Slijede ih Visoko, Mostar, Lukavac, Novo Sarajevo, Cazin i druge. Tokom ove sedmice općine će u aplikaciju unositi zaostale prijave, nakon čega se biti stečen uvid u podatke koliko prijava je ukupno podneseno na javni poziv, a nakon zatvaranja aplikacije slijedi uparivanje podataka iz prijava s podacima iz Porezne uprave.

– Poslije toga imat ćemo privremeni popis kojem će građani moći pristupiti preko aplikacije i provjeriti status svoje prijave. U tom razdoblju će domaćinstva koja se ne budu nalazila na popisu uspješnih prijava biti ostavljena mogućnost podnošenja prigovora kako bi se izvršile dodatne provjere prije formiranja konačnog popisa – objasnio je ministar i dodao da će na osnovi konačnog popisa Vlada FBiH donijeti odluku o pojedinačnim iznosima po domaćinstvu i ukupnim sredstvima koja će se doznačiti općinama i gradovima. Nakon toga općine i gradovi isplate će izvršiti krajnjim korisnicima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79