Završna riječ odlazećeg premijera: Konaković mi je dao savjet…

Završna riječ odlazećeg premijera: Konaković mi je dao savjet…


Zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo, na današnjoj sjednici na kojoj se razmatra nepovjerenje Vladi na čelu sa Edinom Fortom, odlazeći ministri obratili su se oproštajnim govorima.

Po deset minuta govorili su ministar saobraćaja Adnan Šteta, ministar finansija Amel Kovačević, ministrica pravde Lejla Brčić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Damir Filipović, ministar privrede Haris Bašić, ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Malik Garibija, ministar unutrašnjih poslova Admir Katica, ministar za boračka pitanja Ismir Jusko i ministar komunalne privrede i infrastrukture Srđan Mandić.

Neki od njih navodili su vizionarske projekte na kojima tek treba raditi i djelovali su u pojedinim momentima kao da ih danas tek biraju u Vladu. Drugi su pak u svojim govorima postavljali stvari kao da nikada niko prije njih nije bio na poziciji ministra, da sve od njih kreće, da života nije bilo u Kantonu Sarajevo sve dok oni nisu imenovani…

Završnu riječ dao je Forto.

-Čuli ste od svih koji su se obratili, spominjali su ovaj tim, ponos, to je bio moj zadatak koji sam najavio i obećao. Obećao sam da je moj zadatak da u ovoj raznolikosti iz šest političkih stranaka napravimo atmosferu gdje ljudi žele da rade. U konsultacijama sa bivšim premijerom, a tadašnjim predsjedavajućim Konakovićem, kada sam preuzimao funkciju premijera, on mi daje savjete: imaš moć, dobiješ dnevni red i ti križaš što ti se sviđa li ne sviđa i tako ih natjeraš da rade. I to je bila stvarna moja poluga koju sam mogao koristi. Ali nisam jer sam osjetio da ako bih to potegnuo, imali bismo tri-četiri grupe, gdje svaka za sebe radi. Konaković mi je dao savjet jedine moje moći koje mi Poslovnik i Zakon daju, ali ja to nisam koristio – otkrio je Forto.

Kazao je da je istraživanje o radu Vlade, prezentirano javnosti dan uoči smjene, platila međunarodna zajednica, jer to “oni nisu mogli kako se ne bi pogrešno protumačilo”. Obraćanje je završio sljedećim riječima:

-Neću reći zbogom. Ja ću reći: “Vidimo se”, hvala.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija