Zbog havarije u Pločama traže 35,3 miliona maraka odštete!

„Naftni terminali Federacije“ (NTF), Lučka uprava, Lučka kapetanija Ploče i još tri firme traže ukupno 35,3 milion maraka odštete (134 miliona kuna) zbog havarije iz avgusta prošle godine, kada je tanker pun nafte udario u dok u luci i uništio pristanište.

Polica osiguranja

Ovu informaciju potvrdio je jučer za „Dnevni avaz“ Džemal Bašić, direktor državne firme „Operator – Terminali FBiH“ (OTF), koja je nadležna za poslovanje NTF-a.

Tanker sa 27 hiljada kubika nafte 10. avgusta prošle godine udario je pristanište luke u Pločama, survao u more dio doka i aparaturu za iskrcavanje nafte i plina. Tanker je plovio pod zastavom Maršalovih Otoka.

Bašić kaže da je riječ o zajedničkoj tužbi, a da su osim „Terminala FBiH“, Lučke uprave i kapetanije, tužbu podnijeli i INA AGS, „Petrol“, ali i kompanija „ATT Terminali“.

– Tužili smo „Erste banku“ zbog police osiguranja, jer je teret bio osiguran na 134 miliona kuna. Nisu htjeli pristati na dogovor i već je po našoj tužbi zakazano prvo ročište za 22. februar na sudu u Splitu – rekao nam je Bašić.

Vlada upoznata

Prema njegovim riječima, NTF uz saglasnost Vlade FBiH traži oko četiri miliona maraka.

– Mi smo tužili i zbog zastoja koji se desio nakon havarije i već su angažirani zajednički advokati – kaže Bašić.

Poskupjelo gorivo

Havarija u luci u Pločama bila je jedan je od osnovnih uzroka što je krajem prošle godine poskupjelo gorivo na benzinskim pumpama u našoj državi.

Kako se znatan dio snabdijevanja naftom FBiH odvija upravo preko Ploča, distributeri nafte bili su primorani koristiti alternativne izvore, čime su bili povećani troškovi transporta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments