Zbog lažnog svjedočenja protiv Nasera Orića: Krivična prijava protiv “ključnog svjedoka” O-1

Naser Orić, komandant odbrane Srebrenice, odnosno njegova advokatica Lejla Čović, podnijela je krivičnu prijavu protiv zaštićenog svjedoka O-1, takozvanog ključnog svjedoka Tužilaštva BiH, zbog lažnog svjedočenja u procesu koji se protiv Orića vodio u Sudu BiH zbog navodnih ratnih zločina.

Orićeva odbrana je, kako saznajemo, krivičnu prijavu podnijela Tužilaštvu BiH, uz zahtjev da se predmet protiv O-1 ne dodjeljuje tužiocu Miroslavu Janjiću, koji je bio postupajući tužilac u predmetu protiv Orića, a zbog pristrasnosti.

Sud Bosne i Hercegovine je, podsjećamo, pravosnažno oslobodio Nasera Orića optužbi za navodnu likvidaciju trojice zarobljenih pripadnika VRS-a u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac na području općina Srebrenica i Bratunac 1992. godine.

Prvostepeno vijeće Suda BiH, koje je izreklo oslobađajuću presudu, kao i Apelaciono vijeće koje je potvrdilo tu presudu, utvrdilo je da je svjedok O-1 na čijim se iskazima najvećim dijelom temeljila optužnica protiv Orića, nekredibilan, te da mu se ne može pokloniti vjera, prenosi Faktor.

Za svjedoka O-1 utvrđeno je da je potpuno nekredibilan svjedok, da je tokom kompletnog procesa više puta mijenjao iskaz i da je njegovo svjedočenje u potpunoj suprotnosti s iskazom ostalih svjedoka, ne samo odbrane nego i optužbe.

Riječ je o svjedoku koji je 11 puta osuđivan za djela teškog razbojništva i lažnog prijavljivanja, te je za njim izdata i potjernica zbog razbojničke krađe.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments