Zbog neodgovornosti zdravstvenih radnika Doma zdravlja Jajce ugroženo zdravlje naših sugrađana

Na redakcijski mail dobili smo pismo grupe građana, koji su, iznenađeni nesavjesnim postupanjem liječnika specijaliste u Domu zdravlja Jajce, s pravom zabrinuti za zdravlje pacijenata koji posjećuju ovu zdravstvenu ustanovu, ali i većine osoblja koje se od početka ove epidemije koronavirusa trudi biti na visini zadatka. 

Pismo prenosimo u cijelosti uz iznimku izostavljanja imena (poznato redakciji) nesavjesnog liječnika. Vjerujemo da će se informacija o ovom slučaju brzo proširiti našim gradom pa će i ova informacija ubrzo biti dostupna našim sugrađanima.

Poštovani,

obraćamo vam se sa molbom da upoznate našu javnost sa slučajem koji se ovih dana dogodio u Domu zdravlja Jajce, ne da bismo nekoga klevetali već da bismo ukazali na ozbiljne propuste u našem zdravstvenom sistemu.

Izvjesna doktorica specijalista dolazila je posljednjih sedam dana na posao u Domu zdravlja Jajce iako je imala jako izražen kašalj i povišenu temperaturu. I pored očitih simptoma, odbila je da se testira na koronavirus. Tek je prije dva dana uradila test, a danas (1.10.) dobila je nalaz koji je pozitivan.

Iako je u prijepodnevnim satima znala da je pozitivna na koronavirus, pomenuta doktorica je odradila svoju smjenu do 15:00 sati izlažući tako sve ljude s kojima je bila u kontaktu opasnosti da se i sami zaraze. Pitamo se šta očekivati od “običnih” ljudi kada se doktori ovako ponašaju.

Direktor Doma zdravlja Jajce uputio je doktoricu pozitivnu na koronavirus na godišnji odmor umjesto na bolovanje. Voljeli bi da pojasni čime se rukovodio pri donošenju ovakve odluke.

Imamo podatke da je još nekoliko zdravstvenih radnika iz Doma zdravlje Jajce imalo sve simptome koronavirusa, ali se nikako nisu testirali već su nastavili raditi sa svojim pacijentima. Ovo je krajnje zabrinjavajuće i veoma neodgovorno ponašanje rukovodstva ove zdravstvene ustanove, jer svojim nemarom ugrožavaju zdravlje svih stanovnika Jajca.

Da stvar bude apsurdnija, direktor Doma zdravlja Jajce je i član Kriznog štaba općine Jajce za borbu protiv koronavirusa.

U potpisu: “Zabrinuti građani Jajca”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79