Zbog povećanja broja razvoda u KS-u pokrenut program Predbračno savjetovanje

Zbog povećanja broja razvoda u KS-u pokrenut program Predbračno savjetovanje


Ministarstvo za rad će svim polaznicima programa refundirati puni iznos troškova uplate izlaska matičara na lokaciju koju budući mladenci izaberu za vjenčanje…

Kantonalna javna ustanova Porodično savjetovalište pokrenula je socijalni program pod nazivom Predbračno savjetovanje za sve stanovnike Kantona Sarajevo koji u 2023. godini odluče da stupe u brak.

Stručni savjetnik u Porodičnom savjetovalištu Denyel-Ismir Kovač kazao je za Fenu da je uvidom u podatke do kojih je došao u radu sa korisnicima usluga, kao i kroz saradnju sa socijalnim službama u regiji, primjetna tendencija rasta broja razvoda.

– Statistike govore da u dobi mladenaca od 20 do 28 godina starosti na svaki treći sklopljeni, dolazi po jedan razvedeni brak, istakao je Kovač.

Pored socioekonomskog aspekta koji je jako važan za porodicu, Kovač tvrdi da su najčešći izazovi s kojima se bračni parovi suočavaju i na kojima malo ili nikako ne rade neadekvatna komunikacija, nerazumijevanje, nedostatak povjerenja, manjak empatije i poštovanja.

Uz to, dodao je, idu česte zamjene uloga u porodičnim sistemima kao i vrlo važan segment, a to je nepostojanje granica u relacijama s naglaskom na nepostojanje granica spram porodica porijekla oba ili jednog bračnog partnera.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija