Zdravstvena revolucija na KCUS: Brže do nalaza, bolja dijagnostika

Zdravstvena revolucija na KCUS: Brže do nalaza, bolja dijagnostika


U sklopu novih mjera za unapređenje zdravstvenih usluga, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu (UNSA) udružili su snage potpisivanjem Ugovora o saradnji koji će znatno ubrzati pristup patohistološkim nalazima za građane.

Ovaj potez dolazi kao odgovor na značajno povećanu potražnju za patohistološkim analizama, što je rezultiralo preopterećenjem kapaciteta KCUS-a.

Inicijativa, koju je pokrenulo Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, omogućit će Medicinskom fakultetu da svoj Institut za patologiju stavi u punu funkciju podrške. “Suočeni s izazovom pravovremene dijagnostike, odlučili smo se odazvati na poziv Ministarstva.

Nedavno smo osavremenili naše dijagnostičke kapacitete, što će nam omogućiti da efikasno odgovorimo na potrebe građana,” izjavila je dekanesa Medicinskog fakulteta, Amine Valjevac.

Sabina Prevljak, zamjenica generalne direktorice KCUS-a, naglasila je važnost ovog partnerstva u pružanju brže i kvalitetnije medicinske usluge. “Statistike pokazuju porast oboljelih od malignih bolesti, gdje je brza dijagnostika ključna. Uprkos našim najboljim naporima, ponekad su naši kapaciteti neadekvatni. Stoga, svaka podrška kao što je ova igra kritičnu ulogu,” rekla je Prevljak.

Potpisivanje Ugovora je prisustvovao i ministar zdravstva KS, Enis Hasanović, koji je istakao da, iako ovaj Ugovor ne rješava sve probleme, značajno će smanjiti vrijeme čekanja na patohistološke nalaze. “Ovo je primjer kako sinhroniziranim radom i zajedničkim naporima možemo ostvariti značajne napretke u zdravstvenom sistemu,” zaključio je Hasanović.

Ovim partnerstvom, KCUS i Medicinski fakultet UNSA postavljaju nove standarde u pružanju zdravstvenih usluga, obećavajući brži i efikasniji pristup dijagnostičkim uslugama za sve građane



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija