Macan iznosi šokantne detalje: Krvava pljačka odnijela živote sarajevskih policajaca!

Macan iznosi šokantne detalje: Krvava pljačka odnijela živote sarajevskih policajaca!


Na ročištu u slučaju ubojstva dvojice sarajevskih policajaca iz 2018. godine, održanom u Kantonalnom sudu u Sarajevu, svjedočenje je dao Aleksandar Macan, koji je zajedno sa Savom Marinkovićem i Markom Trifkovićem optužen za ovaj zločin.

Macan je izjavio da će se “braniti istinom”, ističući da su njegovoj supruzi i advokatu Dušku Tomiću ranije upućene prijetnje, zbog čega su stavljeni pod zaštitu.

Po njegovim riječima, prije predaje se nalazio na Palama, a potom je pobjegao prvo u Srbiju, zatim u Španiju.

Detalje o tragičnoj noći kad su ubijeni policajci također je podijelio. Ističe da su večer prije ubistva također pokušali ukrasti automobil, no bez uspjeha. Izabrao je vozila sa stranim tablicama za krađu.

Sutradan su planirali ukrasti Golf 6, ali su ga premjestili zbog blizine policijske stanice. Pored njih je bio parkiran drugi automobil, spremno vozilo za bijeg. Naglasio je kako su uloge u krađama uvijek bile jasno podijeljene.

Prema njegovim riječima, za vrijeme pokušaja krađe čuo je pucnjavu dok je pokušavao skinuti sat s Golfa. Pomislio je da ga netko gađa, pa je glavom udario u volan. Upitao je Marinkovića, glavnog optuženog, što se dogodilo, a ovaj mu je odgovorio da su policajci pucali na njega i da je uzvratio vatru.

Na pitanje svog advokata je li prilikom udarca glavom u volan ostao njegov DNK na mjestu, potvrdno je odgovorio. Također je rekao da je čuo dva rafala tokom pucnjave: kraći i duži.

Tužiteljica ga je upitala sjeća li se koliko je točno metaka čuo, na što je rekao da ih je bilo između 15 i 20, a kasnije je dodao da je prilikom prvog pucnja čuo sedam, a potom više metaka.

Macan je izjavio da su nakon pucnjave pobjegli, a nekoliko dana poslije se našli i dogovorili o rastavljanju automobila i puške. Na pitanje je li bilo moguće pobjeći kao što su to činili prije, odgovorio je potvrdno.

Tvrdio je i da su vrata na automobilu ostala otvorena, dok su na uviđaju bila zatvorena.

Ponavljao je kako nije pucao niti ubio.

Dodao je da je “Sale bio u panici”.

Odbrana prvooptuženog zahtijevala je pregled transkripata izjava jer sadrže oko 60 stranica, na što je sud pristao, a iduće ročište zakazano je za 23. septembar.

Marinković je zatražio riječ i najavio da će Macanu postaviti preko 300 pitanja, na što je Tomić konstatirao da je presuda Trifkoviću promijenila mnogo toga.

Optuženi Savo Marinković, Aleksandar Macan i Marko Trifković su optuženi da su 26. oktobra 2018. godine, tokom krađe automobila u sarajevskom naselju Alipašino Polje, ispalili najmanje 20 metaka na dvojicu policajaca.

Policajac Adis Šehović preminuo je odmah, a Davor Vujinović nekoliko sati nakon ranjavanja.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija