U Srebrenici zavrnute pipe: Građani ostaju bez vode, dva sata dnevno nisu dovoljna!

U Srebrenici zavrnute pipe: Građani ostaju bez vode, dva sata dnevno nisu dovoljna!


Stanovnici Srebrenice suočavaju se s ozbiljnim problemom – voda iz gradskog vodovoda dostupna im je svega dva sata dnevno.

Dugotrajna suša koja je pogodila region drastično je smanjila dotok vode u vodozahvat Zeleni Jadar, što je natjeralo nadležne u komunalnom preduzeću “Polet” da uvedu stroge redukcije.

Prema riječima iz ovog preduzeća, trenutno u vodozahvat pristiže tek 30 kubnih metara vode dnevno, što je daleko ispod potrebnog nivoa. Zbog toga su bili primorani da produže redukciju, a najavljuju mogućnost dodatnog smanjenja, gdje bi voda bila dostupna svaki drugi dan.

Kako bi ublažili krizu, komunalci planiraju dovoženje vode cisternama iz susjednog Bratunca, ali to će biti samo privremeno rješenje koje neće zadovoljiti sve potrebe stanovništva. Problemi sa snabdijevanjem već su doveli do čestih havarija na mreži, uključujući pucanje ventila i cijevi, što dodatno otežava situaciju i povećava gubitke vode.

Odluka Štaba za zaštitu i spašavanje opštine Srebrenica, koja je stupila na snagu 20. jula, još uvijek je na snazi, a ona strogo ograničava upotrebu vode na osnovne potrebe domaćinstava. Ipak, realnost je surova – rezervoari su gotovo prazni, a građani se pitaju hoće li ova kriza uskoro biti riješena.

Ostaje da se vidi da li će napori komunalnog preduzeća i nadležnih institucija biti dovoljni da spriječe dalju eskalaciju problema u Srebrenici, gdje dva sata dnevno vode jednostavno nisu dovoljna.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija