Zdravstveni radnici na izmaku snaga: FBiH i dalje čeka na vakcine

Zdravstveni radnici iz svih većih bolničkih centara širom zemlje šalju zabrinjavajuće apele. U Opštoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu rekordan broj pacijenata. Pacijenti u Goraždu leže po hodnicima bolnice. Za to vrijeme nadležne vlasti u Federaciji BiH još ne znaju kada će nabaviti obećanu rusku vakcinu.

Prebukirane bolnice, domovi zdravlja, preumorno medicinsko osoblje, svakodnovno sve više novozaraženih. U sarajevskom Domu zdravlja u 24 sata rekordni broj ulazaka u covid ambulante, a u Općoj bolnici rekordan broj hospitaliziranih, više od 200 teško oboljelih od covida-19.

“Po hodnicima na stolicama leže pacijenti i sjede i čekaju. Svi dobiju adekvatnu njegu. Molimo građanstvo da se čuvaju da se ne okupljaju, nema skijanja, nema kafana. Molim vas prekinite, samo jedan lockdown bi spasio strašni priliv pacijenata. Doktori rade po 48 sati ne izlaze iz izolatorija. Tako da nije samo smještaj, mi smještaj imamo ali nemamo osoblja”, poručuje dr. Lejla Begović Hadžibajrić iz Opšte bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” .

“Naš call centar je zabilježio 1950 poziva u predhodna 24 sata što predstavlja svojevrsni rekord od 1. marta. Kadrovski nam je uvijek napeto stanje. Jednostavno kadar je umoran, ima i popriličan broj bolovanja. Logistički treba nam dosta nekih stvari”, navodi portparol Domova zdravlja KS Arman Šarkić.

I bolnice u Mostaru i Tuzli bore se s povećanim brojem pacijenata.

“Nama Covid bolnica već 4 dana nije dostatna pa smo ponovo ispraznili peti kat, najprije jednu polovicu juče i evo ako se ovako nastavi moraćemo još prostora oslobađati”, upozorava direktor SKB Mostar Ante Kvesić.

“Trenutna situacija je slična onoj koju smo imali u novembru. Ima tendenciju rasta i po broju hospitaliziranih i po broju novoinficiranih”, kazao je direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović.

Osim restriktivnih mjera koje zagovaraju zdravstveni radnici, epidemiološku situaciju u dogledno vrijeme trebala bi popraviti vakcinacija. Iako je najavljeno da će u Federaciju do kraja sedmice stići 100.000 doza ruske vakcine, u Federalnom zavodu zdravstvenog osiguranja čekaju dodatnu dokumentaciju dobavljača. Ovaj put do ponoći.

“Po ugovoru dobavljač je dužan pribaviti potrebnu dokumentaciju definiranu ugovorom koja je osnov za otvaranje akreditiva u poslovnoj banci i istim tim ugovorom su precizirani drugi rokovi koje Medimpex doo Sa treba ispuniti”, pojasnila je Мaja Kojović, portparol ZZJZ FBiH.

Dok se vakcina čeka, alarmantni apeli stižu i iz Kantonalne bolnice Goražde.

“Nemamo dakle više mjesta, ljudi leže na hodniku, pretpostavljam kako čujem u većini bolnica u BiH”, rekla je Aldijana Begović iz Kantonalne bolnice Goražde.

Medicinski radnici snose najveći teret, a u sistemu ih je svaki dan sve manje. Iz Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo danas su zaposlene 33 osobe koje će pomagati u zbrinjavanju Covid pacijenata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79