Zdravstveni radnici u Sarajevu zbog dugog čekanja na stručne ispite propustili mnoge konkurse

Mada je Federalno ministarstvo zdravstva u maju ove godine zakazalo datume polaganja stručnih ispita za zdravstvene radnike u Kantonu Sarajevo, dolaskom pandemije koronavirusa sve je “palo u vodu” i čekanje se nastavilo.
Studenti koji su završili studij na ovom fakultetu mjesecima nisu bili u mogućnosti položiti stručni ispit, a samim tim propustili su i brojne konkurse i mogućnost da se zaposle.

Na nove datume polaganja stručnog ispita morali su čekati čak pet mjeseci. Prvi termin polaganja stručnog ispita zakazan je tek za 19. oktobar u prostorijama Federalnog ministarstva zdravstva.

“Danas su zakazani ispiti za veliki broj studenata koji su završili Fakultet zdravstvenih studija u Kantonu Sarajevo. Na našoj stranici imaju termini ispita za većinu osoba, dakle stručni ispiti će se polaga u oktobru i početkom novembra”, kazao nam je portparol Ministarstva zdravstva Federacije BiH Zlatan Peršić.

Zlatan Peršić i Arzija Pašalić

Zlatan Peršić i Arzija Pašalić

S druge strane, Arzija Pašalić, dekanesa Fakulteta zdravstvenih studija, ni sama ne shvata zbog čega je Ministarstvo zdravstva Federacije BiH čekalo ovoliko dugo da zdravstvenim radnicima omogući polaganje stručnog ispita.

“Procedura je takva da se stručni ispit polaže u Federalnom ministarstvu zdravstva, oni imenuju stručnu komisiju. Šta je ove godine i zašto toga nije bilo dugo, ne znam, jer niko s Fakulteta zdravstvenih studija KS već tri godine nije angažovan za stručne ispite i ne učestvuje u njima, što je suludo, moram priznati. Međutim, problem je što ljudima od tog ispita zavisi zaposlenje, jer se ne mogu zaposliti ukoliko nemaju položen stručni ispit i samim tim propustili su mnoge prilike”, govori Pašalić.

Polaganje stručnih ispita prvi put se odgodilo zbog pandemije koronavirusa, a novi termini zakazani za oktobar i novembar mogli bi zdravstvenim radnicima u Kantonu Sarajevo pružiti barem tračak nade da će do narednog konkursa imati položen stručni ispit bez kojeg su mjesecima bili satjerani u ćošak prenosi Klix

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79