Zdravstvenim radnicima u TK veće plaće: Medicinskoj sestri 1.067, a ljekaru specijalisti 2.200 KM

Radnici zaposleni u zdravstvu u Tuzlanskom kantonu odustali su od generalnog štrajka jer su potpisali kolektivni ugovor koji im, između ostalog, predviđa povećanje plaća. Osigurane su i naknade za one koji rade s pacijentima zaraženim koronavirusom.

Predstavnici Kantonalne vlade i Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu TK danas su potpisali kolektivni ugovor koji im reguliše radno-pravni status i donosi poboljšanje materijalnog statusa.

Kako je kazano nakon potpisivanja dokumenta, novi kolektivni ugovor koji se primjenjuje od ovog mjeseca predvidio je povećanje koeficijenata za obračun plaća radnicima zaposlenim u zdravstvu.

Prema riječima predsjednika sindikata Zijada Latifovića, nekvalifikovani radnici sada će imati osnovnu plaću od 536 KM, kvalifikovanim radnicima ona će iznositi 624 KM, a nemedicinsko osoblje sa srednjom stručnom spremom će primati 980 KM.

Ovim povećanjem medicinske sestre će osnovnu mjesečnu plaću primati u iznosu od 1.067 KM, mladi ljekar će imati 1.800 KM, dok je za ljekara specijalistu plaća biti 2.200 KM. Vrijedi kazati da spomenuti iznosi mjesečnih primanja zaposlenih u zdravstvu nisu konačni, s obzirom na to da dobijaju i dodatke na poseban rad i slično.

Ministar zdravstva TK Božo Jurić kaže da shodno potpisanom kolektivnom ugovoru, koji važi do 31. decembra 2022. godine, povećanje primanja iznosi okvirno osam posto, a kreće se od 6,5 do 11,6 posto, u zavisnosti od koeficijenta složenosti poslova.

“U ugovoru su definisane i ugrađene naknade, odnosno stimulacije koje dobijaju zaposleni u zdravstvu, a rade s Covid pozitivnim pacijentima. Dosad je u ovom domenu bilo izvjesnih nepravilnosti, ali sada je jasno definisano da se te stimulacije mogu kretati od 10 do 50 posto u odnosu na osnovnu plaću, a u zavisnosti od trajanja rada s Covid pozitivnim pacijentima i stepena ugroženosti zdravlja zdravstvenih radnika. Za dobijanje ovakve naknade zaposlenik mora imati pisanu odluku neposrednog rukovodioca”, pojasnio je resorni ministar.

Božo Jurić (Foto: A. K./Klix.ba)
Božo Jurić (Foto: A. K./Klix.ba)

Današnje potpisivanje kolektivnog ugovora rezultat je mukotrpnih višemjesečnih pregovora kroz koje su kompromis napravile obje strane.

Zbog postignutog dogovora, zdravstveni radnici su donijeli odluku o odustajanju od generalnog štrajka koji su ranije najavili, što je potvrdio predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu TK Zijad Latifović.

“Ovo je jedan od najboljih kolektivnih ugovora u zdravstvenom sektoru u cijeloj BiH i prvi smo u Federaciji BiH koji smo riješili problem Covida-19 u vezi sa zdravstvenim radnicima. Shodno trenutnoj situaciji, određene zahtjeve smo povukli i ostavili za neka druga vremena. Ustupak smo napravili u dijelu satnice koju smo spustili, ali smo donijeli odluku da koeficijente o povećanju plaća ne možemo dirati kako bismo bili izjednačeni s pravima koja su već emitovana u drugim kantonima”, istaknuo je Latifović.

Zijad Latifović (Foto: A. K./Klix.ba)
Zijad Latifović (Foto: A. K./Klix.ba)

Vrijednost kolektivnog ugovora, odnosno povećanja koja su njime definisana do kraja ove godine iznosi 4,5 miliona KM i ona se izdvajaju iz Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, dok je za narednu godinu taj iznos 10,7 miliona maraka.

Zaključeno je i da ovaj kolektivni ugovor ne ide nauštrb građana, niti kvaliteta zdravstvene zaštite koja se njima osigurava, s obzirom na to da je Kantonalni zavod zdravstvenog osiguranja procijenio finansijska sredstva koja može izdvojiti, a da kategorije stanovništva ne budu zapostavljene piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79