FILE PHOTO: European Union flags flutter outside the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium May 5, 2021. REUTERS/Yves Herman/File Photo
Želimo da sačuvamo mir u Evropi, ali moramo biti spremni da ga branimo

Želimo da sačuvamo mir u Evropi, ali moramo biti spremni da ga branimo


 

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) obratio se na konferenciji za novinare u Briselu nakon virtuelnog sastanka ministara vanjskih poslova EU o krizi.

– Ovo je presedan.

Evropsko vijeće je dalo procjenu, podršku i političku saglasnost za paket podrške ukrajinskim oružanim snagama, za nove sankcije, diplomatske angažmane da se izolira Rusija, mjere da se podrši Ukrajina i region, kao i mjere da se suzbiju dezinformacije.

Odlučili smo da iskoristimo naše mogućnosti da obezbijedimo oružje, smrtonosno oružje u vrijednosti paketa podrške od 450 miliona, i još 50 miliona nesmrtnosnih zaliha, poput goriva.

Ovo je prvi put u historiji da ćemo to učiniti. Niko neće opstruirati ovu odluku. Zahvaljujemo se i Poljskoj koja se ponudila da pomogne pri transferu do Ukrajine. Odobrili smo finansije a sutra će se ministri odbrane sastati kako bi koordinirali kako ćemo finansije pretvoriti u materijale a kako ćemo te materijale prebaciti do frontova, do ukrajnskih oružanih snaga koje se bore protiv ruske invazije – rekao je Borelj.

Odlučujući trenutak za Evropu

Kako dodaje, radit će i na cyber odbrani Ukrajine.

– Ovo je odlučujući trenutak za Evropu. Želimo da sačuvamo mir u Evropi, ali moramo biti spremni da branimo mir u Evropi. Izazovi s kojima se mi kao Evropska unija moramo suočiti će se povećati.

Dodao je da će Rusi koji omoguće invaziju na Ukrajinu morati “platiti visoku cijenu za svoje postupke”.

Borelj je rekao je da je blok zabrinut da bi se kriza izazvana invazijom Rusije na Ukrajinu mogla preliti na susjedne zemlje, uključujući Moldaviju, Gruziju i zapadni Balkan.

– Zabrinuti smo šta bi se moglo dogoditi u regionu. Bojimo se da Rusija neće stati u Ukrajini, a ruski uticaj može da počne da djeluje u susjednim zemljama – rekao je.

EU uvela nove sankcije Rusiji

Podsjećamo, Evropska unija danas je najavila nove sankcije Rusiji.

Kao što su ranije naveli, zatvaraju zračni prostor EU za avione u ruskom vlasništvu, registrovane u Rusiji ili pod ruskom kontrolom. Neće moći da slete, polete ili prelete teritoriju EU.Ova odluka uključuje privatne avione oligarha.

Drugo, zabranili su Rusku medijsku mašinu u EU. Državne kompanije Russia Today i Sputnjik i njihove podružnice, više neće moći da šire svoje laži da opravdaju Putinov rat. Iz EU su naveli da razvijaju alate za zabranu njihovih toksičnih i štetnih dezinformacija u Evropi.

Dodali su da će se pozabaviti i drugim agresorom u ovom ratu, Lukašenkovim režimom, te da će uvesti novi paket sankcija, koji će pogoditi njihove najvažnije sektore.

Evropska unija je objavila također da namjerava započeti isporuku oružja Ukrajini, što je prvi put da je u svojoj historiji poduzela takav korak.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija