Foto: Fena
Željana Zovko: Evropski put kao rješenje za “hrvatsko pitanje” u BiH

Željana Zovko: Evropski put kao rješenje za “hrvatsko pitanje” u BiH


Zastupnica u Evropskom parlamentu i kandidatkinja HDZ-a na predstojećim izborima za Evropski parlament, Željana Zovko, pozvala je sve građane Bosne i Hercegovine s hrvatskim pasošem da izađu na evropske izbore od 6. do 9. juna i podrže politike koje će omogućiti daljnji napredak BiH na evropskom putu.

Na konferenciji za novinare održanoj u Mostaru, Zovko je istakla važnost političkog dijaloga i ispunjavanja ciljeva koje je Evropska komisija postavila pred BiH, naglašavajući značaj proširenja Evropske unije na jugoistočnu Evropu kako bi se umanjio utjecaj trećih zemalja poput Rusije, Turske i Irana, koje prema njenim riječima, pokušavaju izazvati nestabilnost na granicama Evrope.

“Na ovim izborima se borimo za demokratiju, protiv autokratije i protiv svih ovih geopolitičkih negativnih utjecaja”, kazala je Zovko, dodavši da je strateški interes Republike Hrvatske ulazak BiH u Evropsku uniju. Također je istakla protivljenje HDZ-a podizanju ograda ili slanju Hrvatske vojske na vanjske granice EU, što predlažu neke druge hrvatske političke opcije.

Govoreći o unutarnjim pitanjem BiH, Zovko je istakla potrebu za rješenjima po uzoru na Belgiju, koja je decentralizirana i federalizirana 1993. godine. Ona je navela da Belgija sada ima dobro uspostavljene međunacionalne odnose i predstavlja uzor za buduće uređenje BiH. “Evropski put je rješenje ‘hrvatskog pitanja’ u BiH koje tražimo, modelirano na belgijskom primjeru”, zaključila je Zovko.

Zovko je podsjetila da BiH ima na raspolaganju milijardu eura iz Plana rasta za Zapadni Balkan i naglasila važnost korištenja tih sredstava za zadržavanje mladih ljudi u zemlji. “Ne vidim prepreku da se kroz dogovor pronađu rješenja za sva goruća pitanja i da se BiH oslobodi polusuverenog statusa koji sada uživa”, dodala je.

Na kraju, pozvala je sve političke aktere u BiH na razgovor i suradnju kako bi se postigli zajednički ciljevi i osigurao daljnji napredak zemlje na njenom evropskom putu.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija