Željeznice RS-a u minusu 5,5 miliona maraka

Željeznice Republike Srpske završile su prvi ovogodišnji kvartal u minusu od 5,5 miliona KM, pokazuje finansijski izvještaj ovog preduzeća.

Iako je u odnosu na prethodnu godinu gubitak smanjen za oko milion maraka, Željeznice RS-a su i dalje daleko od pozitivnog poslovanja koje su najavljivali.

Ukupni prihodi ovog javnog preduzeća u prvom kvartalu 2024. su iznosili 17,4 miliona KM, dok su rashodi bili 22,9 miliona KM.

U odnosu na isti prošlogodišnji period prihodi su povećani za oko dva miliona, a rashodi za oko milion KM.

Željeznice RS-a su nastavile da smanjuju broj radnika pa su na kraju marta ove godine imali 1.812 radnika, odnosno 142 manje nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Akumulirani gubitak preduzeća iznosi 283 miliona maraka.

Ovo preduzeće je prošlu godinu završilo u minusu od čak 40,8 miliona KM, a za Capital su ranije rekli da je na to uticalo više faktora, među kojima su i pad poslovne aktivnosti ali i smanjenje subvencija sa 20 na deset miliona maraka.

Podsjećamo, Željeznice RS-a se od 2017. godine nalaze u procesu restrukturisanja. Rok za završetak restrukturiranja do sada je u više navrata pomjeren, a kao zadnji rok za završetak tog posla određen je kraj 2024. godine.

Taj proces se sprovodi kroz tri komponente i to finansijsko restrukturisanje, restrukturisanje radne snage i organizaciono restrukturisanje.

“U okviru prve komponente, sva dugovanja iz ranijeg perioda prema Poreskoj upravi RS-a i radnicima su izmirena. Po pitanju druge komponente i smanjenja broja zaposlenih, Željeznice su ugovorom o restrukturisanju zacrtani cilj ispunile. Trenutno se sprovode aktivnosti kako bi se stekli svi preduslovi oko pripremne faze za prelazak na novi način organizacije preduzeća u okviru organizacionog restrukturisanja”, rekli su za Capital ranije iz ovog preduzeću.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79