“Zeljkoviću 20.000 ‘običnih’ odijela iz Banjaluke prodali kao medicinska iz Kine”

Branislava Zeljkovića, direktora Instituta za javno zdravstvo Sprske, terete da prošle godine, između ostalog, nije nadzorom utvrdio da 20.000 odijela koja su Institutu isporučena nisu medicinska, porijeklom iz Kine, kako je to bilo predviđeno, već nemedicinska, koje je ponuđač kupio od jedne banjalučke firme.

Sporna odijela Institut je, prema rezultatima istrage, platio 1,17 miliona KM sa PDV-om, a sumnja se da je na taj način budžet Srpske oštećen za 550.000 KM.

Osim toga, kada je riječ o aferi koja danima trese Srpsku, a kojom su, uz Zeljkovića, obuhvaćeni i vlasnik turističke agencije “Travel 4 fun” Saša Marković, direktor firme “Promeding” Dragan Dubravac i direktor “Procontrola” Slavko Bojić, sumnja se i da je medicinske maske Institut plaćao višestruko više od nabavne cijene, a što je prikrivano duplim fakturama.

Svi oni su jutros iz Republičkog javnog tužilaštva, koje je za njih zatražilo pritvor, prebačeni u Okružni sud, koji je o tom prijedlogu trebalo da odlučuje u 13 časova, ali je ročište, na zahtjev advokata, odgođeno za 18 časova, tako da epilog nije bio poznat do zaključenja ovog broja “Nezavisnih novina”.

Naši izvori ističu da je ovaj slučaj pod lupom policije još od juna prošle godine. Svemu je, ističu naši sagovornici, prethodilo potpisivanje konzorcijuma za uvoz zaštitne opreme i medicinskih maski. Ugovor o formiranju, navedeno je, potpisali su Bojić i Dubravac, svjesni da “Procontrol” nije registrovan za promet ove opreme.

Naši sagovornici dodaju da se sumnja da je “Procontrol” 24. marta 2020, prije pokretanja javne nabavke, Institutu dostavio ponudu za nabavku 50.000 medicinskih respiratornih maski KN95, ukupno vrijednih 345.000 KM bez PDV-a.

“Zeljković je osumnjičen da je u ime Instituta sproveo postupak javne nabavke pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja, za nabavku 50.000 medicinskih respiratornih maski FFP2, procijenjene vrijednosti nabavke 345.000 KM bez PDV-a, utvrđujući količinu robe i vrijednost nabavke na osnovu ponude ‘Procontrola’ od 24. marta 2020. godine”, ističu naši izvori.

Terete Zeljkovića i da je 25. marta iste godine “Procontrolu” poslao poziv na učestvovanje u javnoj nabavci, te da je uz poziv dostavio i tendersku dokumentaciju prije objave obavještenja o javnoj nabavci, a koju je objavio dva dana kasnije, odnosno 27. marta.

“Sumnja se da je ‘Procontrol’, u skladu sa dogovorom da se višestruko uvećaju cijene maski od uvoznih, na način da se dva puta fakturišu kako bi se prikrila stvarna vrijednost, sve u namjeri da Institut prihvati ponudu, 27. marta 2020. dostavio ponudu ‘Medicinske respiratorne maske KN95, kao grupa ponuđača: ‘Procontrol’ Banjaluka i ‘Promeding’ Laktaši”, ističu izvori “Nezavisnih novina”.

Štaviše, kako se sumnja, u ponudi je dostavljen sertifikat za maske KN95 koji ne potvrđuje da se radi o medicinskoj, već o ličnoj zaštitnoj opremi.

“Potom je, sumnja se, Zeljković potpisao ugovor za nabavku respiratornih maski sa grupom ponuđača koju je zastupao Bojić”, ističu naši izvori.

Ugovorom je, dodaju naši sagovornici, definisana nabavka 50.000 medicinskih respiratornih maski KN95, ukupne vrijednosti 403.650 KM sa PDV-om.

Firma “Procontrol” je, kako se sumnja, 16. aprila prošle godine izdala Institutu račun i otpremnicu za medicinske maske KN95 po cijeni od 6,90 KM bez PDV-a, odnosno 8,07 KM sa PDV-om, što je Institut i platio, iako je Bojić znao da su te maske uvezene od dobavljača iz Kine, po cijeni od 0,2 američka dolara (0,36 KM).

Naši izvori dodaju da je maske iz Kine uvozilo preduzeće “Promeding” Laktaši, a potom ih “Procontrolu” fakturisalo po cijeni od 2,07 KM bez PDV-a po komadu, da bi ih potom “Procontrol” po višestruko uvećanoj cijeni isporučio Institutu.

“Zato je Zeljković osumnjičen da je bez provjere tržišnih i nabavnih cijena maski ‘Procontrolu’ omogućio da dobije 241.500 KM, za koliko je oštećen budžet. Osim toga, Zeljkovića terete i da nije nadzirao prijem maski niti utvrdio da su umjesto medicinskih respiratornih maski isporučene maske bez odgovarajuće medicinske deklaracije, sertifikata i standarda”, ističu naši sagovornici.

Osim toga, kako se sumnja, Marković i Dubravac su 5. aprila prošle godine zaključili ugovor o formiranju konzorcijuma, svjesni da “Travel 4 fun” nije registrovan za promet medicinske opreme.

Naši izvori dodaju da je “Travel 4 fun” 9. aprila Institutu dostavio ponudu za nabavku 30.000 medicinskih zaštitnih odijela, te da jedno bez PDV-a košta 66 KM, tako da je ukupna cijena 1.980.000 bez PDV-a.

Ponuđene su i maske za lice, njih 50.000, na način da jedna bez PDV-a košta 6,80 KM. U ponudi su se našli i profesionalni nekontaktni digitalni termometri (500 komada), s tim što jedan bez PDV-a košta 137 maraka, a ukupan iznos je 68.500 KM bez PDV-a. Dakle, ukupna vrijednost sve te opreme je 2.388.500 KM.

“Kako se sumnja, Zeljković je 9. aprila 2020. godine sproveo pregovarački postupak bez objave obavještenja o nabavci, procijenjene vrijednosti 2,4 miliona bez PDV-a, utvrđujući količinu, specifikaciju robe i vrijednost nabavke na osnovu ponude ‘Travel 4 funa'”, pojašnjavaju naši izvori.

Terete Zeljkovića i da je 9. aprila pozvao “Travel 4 fun” da učestvuje u nabavci, dok je ta agencija dan kasnije poslala ponudu kao grupa izvođača u sastavu “Travel 4 fun” i “Promeding”, nakon čega je direktor Instituta istog dana potpisao ugovor.

Sumnjiče ga i da je 21. aprila, znajući da roba nije iz Kine, te da je na stanju u BiH, a ne provjeravajući da li se zaista radi o medicinskim zaštitnim odijelima, zaključio aneks ugovora, kojim je cijena odijela smanjena na 50 KM po komadu. Isporučeno je, navodi se, 20.000 odijela.

Zeljković je, terete ga, propustio da nadzire prijem robe, te utvrdi da su umjesto medicinskih zaštitnih odijela isporučena nemedicinska, te da nisu iz Kine, već su proizvedena u BiH, kao i da su znatno niže vrijednosti od ugovorenih.

“Travel 4 fun” ih je, dodaje se, prethodno kupio od jedne banjalučke firme po cijeni od 22,50 KM bez PDV-a. Tako je Zeljković, sumnjiče ga, firmi “Travel 4 fun” Banjaluka pribavio 550.000 KM, a na štetu budžeta Srpske.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79