Foto: Crna-Hronika
Žene zatvorenika tvrde da im policija tuče muževe iza rešetaka u KPZ Ustikolina

Žene zatvorenika tvrde da im policija tuče muževe iza rešetaka u KPZ Ustikolina


Redakciji portala Crna-Hronika javilo se više supruga od zatvorenika koji se naalze u KPZ Ustikolina koje tvrde da su im muževi izloženi fizičkom maltretiranju, da su zadobili teške tjelesne povrede te da im je uskraćeno pravo na pozive odnosno kontakt sa porodicom.

Kako tvrde žene zatvorenika, njih 13 je pretučeno iza rešetaka.

“Muž mi se javio samo na minut i odmah su ga ukinuli. Njih 13 je pretučeno u jutarnjim satima oko 4h bez razlogai bez povoda. Napravili su navodni pretres ćelija a nikome ništa nije pronađeno. Svih 13 imaju teže tjelesne povrede i ne dozvoljavaju im se ljekarski pregledi kao ni prisustvo advokata. Nedavno su isto pretukli zatvorenika Eldin Heraka dok je gledao TV zajedno sa još dvojicom zatvorenika u dnevnoj sobi.  O tome ste i vi pisali.

Sva straža radi takve stvari zatvorenicima, te ih onda drže u samnici dok im povrede ne zacijele. Ovo je prešlo svaku mjeru i granicu ljudskosti. Ja sam pisala i obudsmenima za ljudska prava, kao i FUP-u.” – izjavila je supruga Irma.

Našem portalu javila se i kćerka drugog zatvorenika.

“Izvršili su pretres u kojem su navodno učestvovali, policija kao i specijalna jedinica MUP-a BPK kao i njihova zatvorska jedinica. Tokom pretresa određenih soba i kolektiva došlo je do ugrožavanja sigurnosti 13 zatvorenika koji su pretučeni od strane navedenih organa koji su vršili pretres. Svaki put kada pretuku nekog od zatvorenika oni ih pošalju u samnicu dok ozljede same ne prođu.

Nemaju pravo na govornicu, ni na advokata kao ni na ljekarsku pomoć. Molimo vas za pomoć da se nešto poduzme po ovom pitanju” – izjavila je kćerka Sarah,

Brat od trećeg zatvorenika potvrdo je iste navode.

“Upali su im, u sred noći dok su spavali, maskirani specijalci i brutalno ih pretukli. Silu su upotrebljavali prekovremeno. Brat mi je tamo i oni nemaju nikakve ljekarske uvjete niti im je omogućen pregljed usljed povreda. Rekli su im da na ovaj način održavaju red i disciplinu što je van svake pameti.

Mi više stvarno ne znamo kome da se obratimo. Nemoguće je doći do zatvorenika, svima je sve blokirano. Onemogućili su im pozive. Njima su ugrožena osnovna ljudska prava.” – izjavio je Kerim za portal Crna-Hronika

Četvrta supruga navela će sve prijaviti nadležnim organima.

“Malo prije me zvala gospođa Vedrana iz Ureda za ljudska prava, Oni su sve dokumentovali, sve naše prijave jer su skoro sve porodice išle da podnesu prijavu kod njih te. Potvrđeno nam je da će neko iz Ureda ići danas u KPZ.  Ja još uvijek čekam odgovor iz Ministarstva pravde i Unutrašnje kontrole koji su isto tako trebali da odu danas na lice mjesta.

Muž me zvao jutros jednom samo, rekli su nam da nitko još nije dobio medicinsku pomoć a i dalje prijete sa samnicom ukoliko dođe do krivične prijave od strane zatvorenika. Krivične prijave protiv odgovornih osoba ćemo danas podnijeti kod sudije koji je izdao nalog za pretres jer isti nije naredio da se ovakvo nešto dešava
Uglavnom stanje im je isto, bole ih povrede a niko nista ne poduzima tamo.” – izjavila je Anesa za CH.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija