Zeničanin se prijavio na 80 konkursa niti na jedan nije prošao: “Sve štele, porodične veze i tako”

Redakciji portala Crna-Hronika javil se Zeničanin (identitet poznat redakciji portala) koji je sa javnosti želio podijeliti svoju životnu priču u kojoj već godinama traži adekvatan posao za sebe u ovom gradu.

Kako kaže prijavio se na preko 80 konkursa u državnim institucijama i firmama a niti na jedan nije prošao.

“uvijek ima nego važniji od mene, a ne bolji”

Zadnji konkurs na koji sam se prijavio bio je na radno mjesto BHTelecom u Zenici gdje je konkurs u toku a već se uveliko priča o izabranom kandidatu. Traži se Stručni saradnik – MVK, VSS – 1 (jedan) izvršilac. Ja sam fakultet pravni završio u Sarajevu, uredno se prijavio, dobio poziv za usmeni, pismeni dio testiranja i dobivam informaciju da će biti primljena Alma, što nije ništa sporno ako je bolja.

Samo je simptomatično jer joj je otac uposlenik te Direkcije, koji ide u penziju. Znači, državno preduzeće postaje “familijarno”, ide posao sa koljena na koljeno.

Ne obazirem se na to, izlazim na pismeno testiranje, dolazim na usmeno, gdje mi kažu da sam jedan od najboljih što se tiče pismenog dijela testiranja. Sam usmeni razgovor je tekao u nekoj opuštenom smjeru, bez nekih konretnih stvari, izgledalo mi je kao samo da želi da se ispostuje procedura i forma, da se zadovolji konkurs.

Ono, kao da ne mogu reći evo komisija ne radi svoj posao, pristrasna je, itd. Rezultati, tj, odluku o prijemu još uvijek nisam dobio.

Pri samom usmenom razgovoru, pitaju me da li sam saglasan da se snima u audio formi razgovor, pošto je i pravnik u komisiji, pitam gdje nam je to u Zakonu o radu, Uredbi federalnoj o prijemu u javni sektor i Pravilniku o radu Društva. Oni kažu ne postoji to, ali mi to zbog sebe snimamo. Ja pristajem, ali uz uslov da i ja onda snimam cijeli razgovor u audio formi. Oni ne pristaju na to, kao zapisivat ćemo tvoje odgovore, snimanje nije obaveza, a ni propisano.

Nakon toga usmeni ispit teče u opuštenoj atmosferi samo da se zadovolji forma (tako mi je izgledalo), kao sto sam već naveo. Iskreno ovo je tužno i sramotno.

Pa ispade da su svi ovi konkursi besmisleni, izašao sam ih na 80 i više i uvijek je slična priča. Za Telecom, netransparentnost u smislu, ako sam kandidat, valjda se mogla objaviti rang lista pismenog ispita, do koje mogu doći tek u žalbenom postupku.

I naravno posebna tema je da dobijemo obavještenje da će na ispitu biti jedna oblast, kad se dođe na sam ispit, ubacuju se pitanja i iz drugih oblasti.

Slučaj Elektrodistribucije Zenica, prije par mjeseci, ne žele ni da pošalju Odluku o izboru kandidata (zakonski obavezni). Ni tu nisam prošao. Opet je neko drugi važniji, a ne bolji.

Gradonačelnik Tuzle obećao da neće biti nepotizma a danas opet namješten konkurs

Da istaknem i to, otac mi je bio pripadnik Armije BiH, umro 99-e, prirodnom smrću. Da je moja pravna struka priznata bilo gdje u svijetu, a meni ova država koliko god sam vjerovao u nju ne bi vidjela, vjerovatno ovu “borbu s vjetrenjačama” ne bih prolazio. Što ne znači da i neću otići iz ove države, pa makar radio negdje drugo manje kvalifikovan posao od svog obrazovanja.

Jedan od razloga zašto se ne usuđujem formirati porodicu je i ovo sve gore navedeno. Toliko sam pošten da pristajem u startu da dijete šehida bude prioritet u zapošljavanju, bez obzira što i ja nemam oca. Ali da dijete čiji otac već tu radi bude zaposleno, e onda je to klasični nepotizam a obećali su nam da neće više biti toga.” – izjavio je ogorčeni Zeničanin za portal Crna-Hronika.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79