Zeničani u problemima: Pauk im odnese automobil iako sve uredno plate

Redakciji portala Crna-Hronika javio se Gabriel Vidović iz Zenice koji želi sa javnosti podijeliti problem koji imaju građani ovog bh. grada. Kako Gabriel tvrdi, postoji problem u sistemu naplate parking mjesta u Zenici.

Grad Zenica i JP “Parking servis” d.o.o. Zenica pokrenuli su plaćanje preko SMS-a ali i ONline usluge parkinga u ovom gradu. Kako nam tvrde građani, sistemi ne rade kako treba.

“Uredno sve platiš i opet ti pauk odnese auto”

Jučer 16.01.2023.god. u Zenici sam imao itekako loše iskustvo sa našim parking servisom Zeničkim. Parkirao sam svoje auto PASSAT 6 u 10:40h na parking iza Kinga na staroj pijaci, u 10:43 izvršena je prva uplata parkinga na sat vremena sms-om.

Nakon toga parking sam uplaćivao uredno svakih sat vremena dok nisam završio sa prvom smjenom na poslu u 14:30h kada sam dosao na parking auta nije bilo.

Našao sam kontrolora parking servisa koji mi kaže da je auto jos jutros odvučeno i kada je kontaktirao gospodu iz pauka rekli su da su ga odvukli jutros u 10:55h. Dakle nakon toga ja sam i dalje uplaćivao parking dok sam na poslu bio iako je auto već bilo uveliko odvučeno.

Otišao sam u upravu parking servisa gdje su rekli eto otiđi po auto vratit će ti se kao greška je nastala navodno BH Telecom zakazao. Kada sam otišao po auto na carinu i gore su skidali svi sa sebe, kako niko ne zna i kako nisu oni krivi nego aplikacija kako da se obratim šefu pauk službe.

Gospodin koji naplaćuje inače troškove odvlačenja auta mi na sve to traži ličnu kartu i potpis da sam preuzeo auto na što sam mu trazio jedan primjerak potvrde koji me sljeduje a on će mi na to: “Ovo se izdaje samo kad platite preuzimanje vozila” na što mu je moj odgovor bio da mu naravno neću platit jer nije mojom greškom auto i odvučeno.

Na sve to ovo nije prvi slučaj da sam dolazio u takvu situaciju da su pokušali da mi odvuku auto iako je bilo i tad uplaćeno a razlog ovih grešaka je očito sto gospoda ne provjerava uplaćene parkinge preko SMS-a nego vide nema kartice na vidnom mjestu i odma računaju da nije nikako ni uplaćeno.” – izvrdi Gabrijel za naš portal a kao dokaz sve poslao je i dokaz uplate parkinga.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79